Huis voor democratie en rechtsstaat

Lesmateriaal bij tv-serie Timmyland (VPRO)

In samenwerking met de VPRO heeft ProDemos lesmateriaal gemaakt voor groep 7 en 8 bij de televisieserie Timmyland. Timmyland is vanaf 13 november 2022 elke zondag om 19.20 uur te zien NPO Zapp. 

Over Timmyland

In de VPRO-serie Timmyland begint Tim den Besten zijn eigen land. In Timmyland kun je gratis snacken, draagt niemand saaie kleding en zijn speciale hondenaaicentra. Tim is er de grote leider. Hoe doe je dat, de baas worden van je eigen land? In fictiescènes zien we het land van je dromen steeds meer vorm krijgen en ondertussen ontdekt Tim de waarden van een dictatuur en een democratie.

Over het lesmateriaal

ProDemos maakte een lessenserie bij Timmyland gericht op groep 7 en 8. De leerlingen verzinnen hun eigen droomland, inclusief volkslied, ze spelen een rechtszitting na en houden klassenverkiezingen. De lessen van aflevering 1, 2 en 3 zijn hieronder te vinden. Vanaf eind november vind je hier ook de lessen van aflevering 4, 5 en 6.

Lijkt het jou ook zo lekker om de baas te zijn? Presentator Tim den Besten ziet het helemaal voor zich in zijn eigen land, Timmyland. Wie wil er nou niet in een land wonen waar je de hele dag honden kunt aaien, elke inwoner gratis de Timmysnack krijgt en waar mensen altijd vrolijk gekleed gaan? Tim gaat onderzoeken hoe je de baas wordt en bezoekt daarvoor zelfs koning Willem-Alexander. 

Kijk aflevering 1 terug

Bekijk het lesmateriaal bij aflevering 1

Tim gaat langs bij premier Mark Rutte en ontdekt hoe je een wet invoert. Voor zijn eigen Timmyland onderzoekt Tim hoe hij een Waddeneiland kan laten opspuiten. Timmyland krijgt steeds meer vorm. Zo worden er straten aangelegd, bomen geplant en is de ‘Wedergeboorte–school’ in aanbouw.

Kijk aflevering 2 terug

Bekijk het lesmateriaal bij aflevering 2

Wat is een land zonder eigen vlag? Tim maakt er een. Daarnaast wil hij in Timmyland ook regels, zoals een verbod op saaie kleding. Hoe controleer je zo’n wet en wat als je ‘m overtreedt? Tim legt dat voor aan de politie en aan een rechter.

Bekijk het lesmateriaal bij aflevering 3

Bij het beginnen van je eigen land, hoort ook: eigen geld. Tim ontwerpt zijn eigen munt, de Timmy. Ook gaat hij langs bij het Nederlandse leger en ontdekt hij dat veiligheid bieden de belangrijkste taak is van het leger.

Het lesmateriaal voor aflevering 4 komt 28 november online

Samen met zangeres Froukje schrijft Tim zijn eigen volkslied. Tim wil graag mooie fantasieverhalen naar buiten brengen over hemzelf, maar bij Evita van het Jeugdjournaal ontdekt hij dat al het nieuws daar op waarheid wordt gecheckt.

Het lesmateriaal voor aflevering 5 komt 28 november online

Er zijn verkiezingen in Timmyland. Wie mag er de baas worden? Tim leert van een spindoctor hoe hij het beste campagne voert. Tevens ontdekt hij oneerlijke manieren om de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Wordt Tim den Besten de baas van Timmyland? 

Het lesmateriaal voor aflevering 6 komt 28 november online