Programma
MBO-festival Grondrechten
Grondrechten lijken steeds meer onder druk te staan. Kijk naar de ontwikkelingen in Hongarije en Polen, maar ook in ons eigen land zijn verschuivingen te zien. Tegelijkertijd beschouwen we veel van onze grondrechten als vanzelfsprekend. Waarom zijn grondrechten belangrijk, welke invloed hebben ze op jouw leven, wat gebeurt er als bepaalde grondrechten worden geschonden, en wat kun je doen om dit te voorkomen? Dit en meer ontdekken en ervaren studenten tijdens het festival Grondrechten.
Er geldt een voorrangsregeling voor scholen uit de provincies Groningen, Drenthe, Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant.
Dit heeft te maken met aanvullende financiering die ProDemos ontvangt voor extra inzet in deze regio’s. In principe geldt dat er in elke regio één school kan meedoen.
In de periode 11 november 2024 – 22 november 2024 organiseert ProDemos samen met NJR vier festivals rond het thema grondrechten. De opzet van het festival is gelijk aan die van de Verkiezingsfestivals en bestaat uit een inhoudelijke en interactieve workshop met een gastspreker en laagdrempelige, informerende activiteiten in de kantine of de aula.
Het programma bestaat uit twee onderdelen:
- Festivalterrein met tien korte en laagdrempelige activiteiten. Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties vormen een infomarkt. De studenten krijgen een stempelkaart die ze langs de activiteiten leidt.
- Workshop met gastsprekers. Studenten gaan in een afwisselende en interactieve workshop in gesprek met personen die uit ervaring vertellen wat het betekent als sommige grondrechten worden geschonden.
Alle deelnemende studenten volgen de workshop en doen de activiteiten op het festivalterrein.
De festivals vinden plaats in de periode 11 – 22 november 2024.
Voorwaarden voor deelname:
- De school meldt 500 studenten aan voor het festival: 250 in de ochtend en 250 in de middag.
- De school reserveert (een deel) van de kantine of een andere ruime zaal voor het festivalterrein: minimaal 15 x 20 meter (of 300m2), plus vijf lokalen voor de workshops, met smartbord of beamer
- De studenten worden tijdens de activiteiten begeleid door een docent
- De school regelt koffie/thee en een lunch voor alle begeleiders en gasten die de hele dag aanwezig zijn (ca. 30 personen)
- De school stelt een ruimte ter beschikking waar de begeleiders hun persoonlijke spullen gedurende de dag kunnen achterlaten.
- De organiserende docent(en) zorgt voor breed draagvlak in de school, door:
- andere docenten vroegtijdig op de hoogte te brengen van het evenement en hen te motiveren en enthousiasmeren om klassen aan te melden.
- de afdelingsmanager en/of schoolleider te laten bevestigen dat ze bijdragen aan de organisatie (door bijvoorbeeld docenten actief te motiveren klassen aan te melden).
Kosten
Aan het festival zijn geen kosten verbonden, met uitzondering van de activiteiten die door de school aanvullend worden georganiseerd. Wel kunnen wij kosten in rekening brengen als een school onverhoopt toch niet aan de voorwaarden heeft kunnen voldoen (zie onze algemene voorwaarden).
Tijden
- Start opbouw: 08.30 uur
- Activiteiten ochtendprogramma: 09.30 – 11.45 uur
- Activiteiten middagprogramma: 12.30 – 14.45 uur
- Einde afbouw: 15.30 uur
Wat doen ProDemos en NJR
- Organiseren van alle activiteiten
- Regelen van de gastsprekers voor de workshop
- Uitnodigen van maatschappelijke organisaties voor de infomarkt op het festivalterrein
- Inrichten van het festivalterrein
- Begeleiding van de workshops en de activiteiten op het festivalterrein door ervaren begeleiders
- Regelmatige afstemming met de school
Extra impact maken?
Dit programma is van zichzelf al compleet en waardevol, maar als de school zelf aanvullende activiteiten organiseert heeft het festival nog meer impact. Denk bijvoorbeeld aan de horecaopleiding die speciale koekjes bakt, de opleiding media die over de dag vlogt en blogt, een dj, posters en versieringsmateriaal enzovoort. Wij overleggen graag!
Vragen?
Heb je nog vragen of wil je overleggen, mail dan naar verkiezingsfestival@prodemos.nl
Het MBO-festival Grondrechten sluit aan bij:
MBO
- Burgerschap: Kritische denkvaardigheden, Politiek-juridische dimensie en Sociaal-maatschappelijke dimensie
- Burgerschap: (concept)kwalificatie-eisen Verschil en gelijkwaardigheid 1, 2, 3, 4 en 5; Individu en groep 1, 3, 4 en 5; Maatschappijvisies en maatschappelijke vraagstukken 3 & Macht en besluitvorming 2 en 3