Young Voice, dé stemhulp speciaal voor jongeren, staat online voor Drenthe en Limburg

Op de afbeelding zien we het logo van Young Voice.

Jongeren in de provincies Drenthe en Limburg kunnen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gebruik maken van Young Voice. Deze stemhulp helpt jongeren aan de hand van 20 tot 30 stellingen te ontdekken welke politieke partijen de meeste overeenkomsten hebben met hun standpunten. Young Voice is uniek omdat de stellingen aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en in filmpjes worden toegelicht door influencers. Young Voice is te raadplegen via www.YoungVoice.nl.

Jongeren gaan minder vaak stemmen dan gemiddeld. Eén van de redenen hiervoor is dat ze niet goed weten waar de verkiezingen over gaan, uit welke partijen ze kunnen kiezen en waar die partijen voor staan. Om ze hier meer inzicht in te geven, heeft ProDemos de stemhulp Young Voice ontwikkeld, speciaal voor jongeren.

Bij Young Voice kiezen gebruikers zelf de thema’s die zij belangrijk vinden. Per thema krijgen ze stellingen voorgelegd om op te reageren. Iedere stelling wordt toegelicht met een kort filmpje. De filmpjes voor de Provinciale Statenverkiezingen 2023 worden o.a. gepresenteerd door YouTuber Bonnie Nottroth (Bij Bonnie) en TikTokker Luuk van Leeuwen (@akaluuk). Bij elke stelling kunnen gebruikers swipen (naar rechts voor eens, naar links voor oneens) of de rode en groene knoppen gebruiken om hun mening aan te geven.

Uitslag

In de Young Voice komen onder andere stellingen voorbij over meer geld voor sportfaciliteiten, openbaar vervoer in de nacht en meer geld voor meer stageplekken voor mbo-studenten.

Na het beantwoorden van minimaal 20 stellingen krijgen ze te zien welke partijen het dichtst bij hun eigen standpunten staan. Door op het logo van een partij te klikken, komt er een venster in beeld met daarin een korte tekst van de partij gericht aan jongeren plus een foto van de hoogstgeplaatste kandidaat op de lijst van die partij onder de dertig jaar oud.

StemWijzer

Young Voice is het jongere zusje van de bekende online stemhulp de StemWijzer, welke eveneens gemaakt wordt door ProDemos. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zijn er StemWijzers voor de provincies Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Young Voice is te raadplegen via www.YoungVoice.nl.

De StemWijzers zijn te raadplegen via www.StemWijzer.nl.

Laatste Nieuws