Young Voice, dé stemhulp voor jongeren, nu online voor de Europees Parlementsverkiezing 2024

Vanaf vandaag staat Young Voice online: een stemhulp speciaal voor jongeren over de Europees Parlementsverkiezing. Door te swipen langs 20 tot 30 stellingen, ontdekken jongeren welke politieke partijen de meeste overeenkomsten hebben met hun eigen mening. Young Voice is uniek, omdat de stellingen in filmpjes toegelicht worden door bekende presentatoren en influencers. Deze editie zijn dat Ruba Zai, Rein van Duivenboden en Tirsa With. Ook sluiten alle stellingen aan bij de belevingswereld van jongeren. Hiervoor heeft ProDemos deze editie samengewerkt met de Nationale Jeugdraad. Young Voice is te raadplegen via YoungVoice.nl.

Thema’s en stellingen

Wanneer gebruikers Young Voice hebben gestart, kiezen ze allereerst de thema’s die zij belangrijk vinden. Voor de Europees Parlementsverkiezing is er keuze uit: Klimaat en milieu, Werk en geld, Migratie, EU en de wereld, Misdaad en recht, Cultuur en technologie. 

Na het kiezen van vier of meer thema’s krijgen gebruikers stellingen voorgelegd over deze thema’s om op te reageren. Denk aan: ‘De EU moet meer kernenergie gaan opwekken’, ‘Het moet in de hele EU verplicht worden om stagiairs een vergoeding te betalen’ en ‘EU-landen moeten vaker samen wapens en ander defensiemateriaal gaan inkopen’.  

Iedere stelling wordt toegelicht met een kort filmpje inclusief voor- en tegenargument. De filmpjes worden deze editie gepresenteerd door influencer Ruba Zai, zanger en acteur Rein van Duivenboden, presentator Tirsa With en ProDemos-begeleiders Bram en Matthijs. Bij elke stelling kunnen gebruikers swipen (naar rechts voor eens, naar links voor oneens) of de rode en groene knoppen gebruiken om hun mening te geven.  

Presentator Tirsa With licht een stelling toe in de stemhulp Young Voice over de Europees Parlementsverkiezing 2024

Uitslag 

Na het beantwoorden van minimaal 20 stellingen krijgen gebruikers te zien welke partijen het dichtst bij hun eigen standpunten staan. Door op het logo van een partij te klikken, komt er een venster in beeld met daarin een korte tekst van de partij gericht aan jongeren plus een foto van een jonge kandidaat op de lijst van die partij.

Waarom Young Voice?

Jongeren gaan minder vaak stemmen dan gemiddeld. Eén van de redenen hiervoor is dat ze niet goed weten waar de verkiezingen over gaan, uit welke partijen ze kunnen kiezen en waar die partijen voor staan. Om ze hier meer inzicht in te geven, maakt ProDemos sinds 2019 de stemhulp Young Voice, waarbij met uitlegfilmpjes context wordt gegeven bij elke stelling. Zo worden jongeren geholpen bij het begrijpen van de stellingen, het vormen van hun eigen mening en komen ze te weten welke partijen die mening delen.  

Young Voice voor de Europees Parlementsverkiezing 2024 is tot stand gekomen middels financiering van de Europese Commissie en in samenwerking met de Nationale Jeugdraad (NJR) – de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk van Nederland.   

Laatste Nieuws