Werkvormen over de oorlog in Oekraïne 

Ook ProDemos kijkt met afschuw naar de gebeurtenissen in Oekraïne. Als ‘huis voor democratie en rechtsstaat’ zijn we zeer begaan met democratieën in de wereld die onder druk staan.

Als educatieve instelling helpen we graag leraren om dit moeilijke onderwerp te bespreken in de klas. Hiertoe hebben we drie werkvormen ontwikkeld, die hieronder te downloaden zijn.

  1. Wie is wie in het conflict? 

Op 24 februari viel het Russische leger Oekraïne binnen. Direct na de inval reageerden veel landen en internationale organisaties op het nieuws. Wereldleiders kondigden sancties aan. Met deze werkvorm maken leerlingen een overzicht van de hoofdrolspelers in de Russisch-Oekraïense oorlog. Daarnaast zoeken ze uit wat de positie van de partijen in het conflict precies is.  

  1. Informatie-oorlog 

Behalve een militaire aanval van het Russische leger op Oekraïne wordt er van alle kanten ook een informatie-oorlog gevoerd. Zo is aan beide kanten sprake van desinformatie. Met ‘fake news’ proberen beide kanten op televisie, in de krant en op sociale media de bevolking te beïnvloeden. In deze werkvorm beantwoorden de leerlingen vragen over deze pogingen tot desinformatie,  wat ertegen gedaan wordt en hoe zij zelf informatie uit desinformatie kunnen halen.

  1. Stelling nemen

De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat Kamerleden stelling moeten nemen in nieuwe actuele kwesties en dat standpunten van politieke partijen over vraagstukken zijn gaan schuiven. Leerlingen bekijken bij deze werkvorm als start een kort filmpje over de veranderende houding van de Tweede Kamer. Vervolgens gaan zij zelf in debat over twee of meer actuele stellingen in een Lagerhuis- of overloopdebat.

Bekijk de Onderwijskrant Actueel Oorlog Rusland Oekraïne

Onderwijskrant Actueel

Wil je actuele gebeurtenissen in je les behandelen? ProDemos verstuurt circa 5 keer per jaar gratis een digitale Onderwijskrant Actueel. Daarin staan werkvormen, beeldmateriaal en lesideeën die aansluiten bij de actualiteit en passen binnen het curriculum.

Archief

Bekijk de werkvormen uit eerdere afleveringen van de Onderwijskrant Actueel (OA) in de zoekfunctie lesmateriaal. Zoek op de categorie ‘Digitale lesbrief’ en het onderwijsniveau van de leerlingen met wie je de werkvorm wilt gaan doen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de Onderwijskrant Actueel via onze pagina ‘Blijf op de hoogte‘.

Laatste Nieuws