VVD grootste partij bij landelijke Scholierenverkiezingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt de VVD morgen de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD scoort 19%. De lokale partijen (17%) en GroenLinks (17%) scoren ook hoog bij de scholieren. D66 (15%) eindigt als vierde. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen die zojuist bekend is gemaakt bij ProDemos in Den Haag.

GroenLinks maakt een grote sprong bij de jeugd. Bij de scholierenverkiezingen in 2014 kregen ze nog 7% van de stemmen. De VVD en de lokale partijen scoren ongeveer hetzelfde als bij de scholierenverkiezingen in 2014. D66 was in 2014 nog de grootste partij, toen met 19% van de stemmen.

In totaal stemden 28.140 jongeren van 101 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. De leerlingen brachten tussen woensdag 14 maart en dinsdag 20 maart hun stem uit.

Uitslagen bekijken

Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen. U kunt de landelijke uitslagen zien, de uitslagen per provincie, per gemeente, per plaats en per school. Ook vindt u hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen. Het is ook mogelijk om uitslagen te vergelijken.

Bekendmaking uitslag

Eddy Habben Jansen, directeur ProDemos, maakte de uitslagen dinsdag 20 maart bekend in aanwezigheid van leerlingen van het Dalton Den Haag en Montessori Lyceum uit Den Haag. De leerlingen gingen over de uitslag in gesprek met lokale kandidaat-raadsleden, onder leiding van Pepijn Gunneweg.

Namens de politieke partijen die in Den Haag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen waren onder andere aanwezig: Boudewijn Revis (VVD), Robert van Asten (D66), Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), Arjen Kapteijns (GroenLinks Den Haag), Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) en Jane Kuldipsingh (Haagse Toekomst).

Laatste Nieuws