Uitslag Scholierenverkiezingen: GroenLinks grootste bij scholieren, BBB grootste nieuwkomer

Als het aan scholieren van het voortgezet onderwijs en studenten van het mbo ligt, krijgt GroenLinks morgen de meeste stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen, op de voet gevolgd door D66, PVV en VVD. BBB is de grootste nieuwe partij. Sinds 27 februari konden de scholieren en mbo-studenten stemmen op politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen in hun provincie tijdens de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De uitslag geeft een beeld van hoe de provinciale politiek eruit zou zien wanneer jongeren het voor het zeggen zouden hebben.

De landelijke uitslag is hieronder te vinden en te downloaden. De uitslag is ook per provincie te bekijken op stem.scholierenverkiezingen.nl.

Uitslag Scholierenverkiezingen 2023

De uitslag is hier te downloaden per provincie.

Uitslag 2023 ten opzichte van 2019

  • Ondanks verlies blijft GroenLinks populair(ste) bij jongeren
  • BBB veruit de grootste nieuwkomer; Landelijk op plek 5; BBB is de grootste onder scholieren in Fryslân, Overijssel, Gelderland
  • Van de coalitie handhaven D66, CDA en CU zich; VVD verliest flink
  • PVV blijft de dominante oppositiepartij ‘op rechts’
  • Versplintering neemt verder toe (met BBB, JA21 en Volt als nieuwkomers)

Jongeren betrekken bij de verkiezingen

De Scholierenverkiezingen zijn een toegankelijke manier waarop jongeren betrokken worden bij de verkiezingen en het stemproces ontdekken. Naast dat de jongeren hun stem mogen uitbrengen, worden de Scholierenverkiezingen ook onder hun leiding georganiseerd. Zo bemensen zij doorgaans het ‘stembureau’: ze nemen stempassen in ontvangst, reiken stembiljetten uit en zien erop toe dat alles netjes en eerlijk verloopt. Aan het eind tellen ze alle stemmen en maken een proces-verbaal op. De uitslagen worden vervolgens verzameld door ProDemos.

Opkomst Scholierenverkiezingen

In totaal brachten 25.820 jongeren op 77 scholen hun stem uit. Dat is meer dan bij de Scholierenverkiezingen in 2022 in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen (22.663 jongeren op 94 scholen) en ook meer dan in 2019 in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen (12.292 jongeren en 58 scholen). 50.461 jongeren van 136 scholen waren aangemeld om te stemmen tijdens de Scholierenverkiezingen. Daarmee is er sprake van een opkomstpercentage van 51,2%. ProDemos organiseerde de Scholierenverkiezingen voor de 29ste keer.

Laatste Nieuws