Terugblik schooljaar 2022/2023

Het is zomervakantie in heel Nederland! Vorige week volgden de allerlaatste klassen een educatief programma. Tijd dus voor een terugblik op schooljaar 2022/2023. Voor het eerst weer een ‘normaal’ schooljaar zonder coronarestricties. In totaal ontvingen we bijna 155.000 scholieren en studenten door heel Nederland voor een educatief programma in Den Haag, bij rechtbanken, op gemeentehuizen, op provinciehuizen, in de klas en online. Dat zag er ongeveer zo uit:

September en oktober 2022

Maandag 29 augustus staan de eerste schoolklassen op de stoep in Den Haag. Twee weken later vinden leeftijdsgenoten ook hun weg naar gemeentehuizen, provinciehuizen en rechtbanken. Ondertussen gaan onze begeleiders weer langs bij scholen zelf.

Leerlingen van het Cartesius Lyceum in Amsterdam spelen Klassenbezoek@Gemeentehuis op het stadhuis van Amsterdam.
Op het Picasso Lyceum in Zoetermeer wordt een gastles Rechtspraak gegeven.
In de Statenpassage gaan leerlingen op de foto met CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Foto: Derk Boswijk

Traditiegetrouw vindt de uitreiking van het nieuwe koffertje van de Derde Kamer der Staten-Generaal plaats. Het leskoffertje is onderdeel van een lesprogramma voor groep 7 en 8 met als thema Prinsjesdag. Het programma is bedacht en gemaakt door de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal in samenwerking met ProDemos.

Leerlingen uit groep 7 van basisschool De Vijverhof uit Voorburg bieden het gloednieuwe leskoffertje van de Derde Kamer aan aan Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Foto: Eerste Kamer

November 2022

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt Scalda, een school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, in Terneuzen. Hier voert ze gesprekken over burgerschap met docenten en mbo-studenten, en sluit ze aan bij een gastles van ProDemos over politieke partijen.

Minister Hanke Bruins Slot in gesprek op Scalda.

Eind november vindt de 18e editie van het finaledebat van de Derde Kamer plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Deze keer nemen drie klassen het tegen elkaar op: groep 7/8 van OBS de Wielewaal uit Haaften, Groep 8 van basisschool De Ronde Maat uit Rijssen en groep 7 van CBS Eben Haezer uit Nieuwpoort. De klassen worden opgedeeld in fracties. Uiteindelijk wint de roze fractie het debat!

Het finaledebat van de Derde Kamer in de Eerste Kamer. Foto: Hans Kouwenhoven

December 2022

Het VPRO-programma ‘Timmyland’ draait in november en december op televisie. Presentator Tim den Besten heeft een droom: hij wil een eigen land beginnen. Maar hoe doe je dat? En welke regels moeten er gelden? In zes afleveringen gaat hij langs bij onder andere koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp om antwoord te krijgen. ProDemos maakte in samenwerking met de VPRO aanvullend lesmateriaal bij elke aflevering.

Omslagfoto van het lesmateriaal horende bij de educatieve televisieserie Timmyland.

Eind december verlengen ProDemos en de Tweede Kamer hun samenwerking tot 2027. Dat betekent dat ProDemos ook de komende jaren onder andere vo-scholieren en mbo-studenten zal rondleiden in de Tweede Kamer.

Geert Jan Hamilton, waarnemend griffier van de Tweede Kamer, en Eric Stokkink, directeur van ProDemos. onderteken het convenant.

Januari 2023

Begin januari gaat er een vernieuwd educatief programma in Den Haag van start: Politiek in Vogelvlucht. Dit speciaal voor het vmbo en mbo ontwikkelde programma duurt ongeveer drie uur en bevat het interactieve spel ‘EindBazen’. In dit spel beslissen de leerlingen samen hoe zíj Nederland zouden besturen. Welke kernwaarden krijgt hun Nederland? En hoe verdelen ze het geld uit de schatkist? Hun keuzes worden live verwerkt in een coole 3D-projectie van Nederland.

Tijdens het spel EindBazen krijgen leerlingen allemaal een telefoon waarmee ze hun keuzes kunnen aangeven. De keuzes worden op het scherm geprojecteerd.

Hoera, provincie Groningen gaat het Provinciespel aanbieden! Dat betekent dat vo-scholieren en mbo-studenten voortaan in alle twaalf provincies het Provinciespel kunnen spelen. Precies op tijd voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Een mavo-klas van het Dollard College uit Oude Pekela speelt als eerste het Provinciespel in de Statenzaal onder het toeziend oog van Commissaris van de Koning René Paas.

Februari en maart 2023

Verkiezingstijd! Op woensdag 15 maart mogen kiezers hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen. In aanloop daarnaartoe worden er Verkiezingsfestivals georganiseerd, Verkiezingsgastlessen gegeven, Provinciespellen uitgevoerd, Verkiezingskranten verspreid, StemWijzers gemaakt, Scholierenverkiezingen georganiseerd en nog veel meer!

Minister Hanke Bruins Slot kijkt mee met de StickerStemWijzer op het Zadkine in Rotterdam.
Een leerling vult het stembiljet in van de Scholierenverkiezingen.
Een begeleider van ProDemos geeft een workshop tijdens een Verkiezingsfestival.
De uitslag van de Scholierenverkiezingen wordt dit jaar bekend gemaakt vanuit de Statenzaal in Zwolle.

April 2023

Op vrijdag 14 april vindt de 41ste editie van de jaarlijkse Docentendag Maatschappijleer plaats. In totaal nemen bijna 400 docenten deel aan verschillende workshops, lezingen en excursies. Journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius geeft de hoofdlezing. Extra leuk: dit jaar vindt er ook weer een Docentenavond plaats. Maar liefst 100 docenten zijn donderdagvond 13 april aanwezig in het Oranjehotel op Scheveningen voor onder andere een lezing van schrijver Lale Gül.

Jelle Brandt Corstius tijdens zijn hoofdlezing over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Jaarlijks organiseren de Tweede Kamer en ProDemos een maatschappelijke stage in Den Haag. Vmbo-leerlingen (bb/kb) nemen dan een week lang een kijkje achter de schermen, interviewen Kamerleden en doen kennis op over de landelijke politiek. Dit jaar werden onder andere Kamerleden Marijke van Beukering-Huijbregts (D66), Nico Drost (ChristenUnie), Hawre Rahimi (VVD) en Rens Raemakers (D66) het hemd van het lijf gevraagd.

Leerlingen nemen hun deelnamecertificaat in ontvangst in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

Mei 2023

We voeren door heel Nederland onze programma’s uit. Daarbij werken we intensief samen met provincies, gemeenten en rechtbanken. Ook dit jaar hebben we weer samenwerkingsovereenkomsten gesloten. Bijvoorbeeld met de gemeenten Waalwijk en Den Haag om Democracity aan te bieden voor hun basisscholen.

Democracity wordt voor het eerst gespeeld in de gemeente Waalwijk in aanwezigheid van burgemeester Sacha Ausems.
Burgemeester Jan van Zanen is aanwezig bij de eerste uitvoering van Democracity in Den Haag.

Eind mei kiezen de leden van Provinciale Staten en van de kiescolleges een nieuwe Eerste Kamer. Onze educatieve website STEM helpt docenten om deze verkiezingen in de klas te behandelen. Zo vertellen Eerste Kamerleden Gala Veldhoen (GroenLinks), Caspar van der Berg (VVD) en Arda Gerkens (SP) in video’s over hun werk voor de Senaat.

Een korte teaser van de video’s waarin drie senatoren meer vertellen over hun werk in de Eerste Kamer.

Juni 2023

Het hele jaar door krijgen we mediaverzoeken om uitleg te geven over de democratie en rechtsstaat, maar soms willen media met eigen ogen zien hoe onze activiteiten eruitzien. Zo loopt begin juni columniste Petra de Koning van NRC mee met een educatief programma in Den Haag.

Column

De schoolklas uit Deventer gilt en zwaait: ‘Jesse Klaver!’

Elke dag lopen er schoolklassen door de Tweede Kamer om te leren over democratie. En als er een debat is in de grote zaal kijken ze mee vanuit een soort skybox: een afgesloten ruimte, schuin boven het kabinetsvak. Op woensdagmiddag zit daar een havo-4-klas van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
Lees de hele column

Juli 2023

Het schooljaar en het politieke jaar lopen op hun einde. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp staat in haar traditionele toespraak stil bij de vele schoolklassen die met ProDemos elke dag in de Tweede Kamer te vinden zijn. “Het is fantastisch om dagelijks die pubergeluiden in de Statenpassage te horen en hen enthousiast te zien zwaaien voor de ruiten van de commissiezalen. En die jonge neuzen die we tegen de ruit gedrukt zien als zij een deel van de plenaire vergadering volgen vanuit de educatieruimte.”

Vanaf 03:11 staat Vera Bergkamp in haar toespraak stil bij de jongeren.

Om het schooljaar met vuurwerk te eindigen valt kabinet Rutte IV wat betekent dat de zomer bij ProDemos er in één klap heel anders uit gaat zien. Er zijn dan wel geen educatieve uitvoeringen de aankomende weken, wij werken hard door om zoveel mogelijk verkiezingsmateriaal klaar te hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen in november. Na de zomervakantie geven we weer volop Verkiezingsgastlessen en scholen kunnen zich binnenkort weer aanmelden voor de Scholierenverkiezingen. Enne… mocht je als docent nog geen educatief programma in Den Haag geboekt hebben voor jouw klas(sen), dan raden we je aan om dat nog snel te doen. Er is geen beter moment dan nu om jouw klas kennis te laten maken met de landelijke politiek. Tot na de vakantie!

Laatste Nieuws