Terugblik schooljaar 2021/2022

De zomervakantie is begonnen! Tijd om terug te blikken op het bewogen schooljaar 2021/2022. Enkele van de hoogtepunten (en dieptepunten) lichten we hieronder uit.

September 2021

In september 2021 ging het nieuwe schooljaar voortvarend van start. Na veel tegenslag door corona konden leerlingen nu voor het eerst een bezoek brengen aan de nieuwe locatie van de Tweede Kamer.

Leerlingen van het Greijdanus uit Zwolle nemen een kijkje in de plenaire zaal van het tijdelijke Tweede Kamergebouw.

Oktober 2021

Hoog bezoek! Koning Willem-Alexander bracht een bezoek aan de Tweede Kamer en nam daarbij de tijd om een van onze klassen te woord te staan.

Koning Willem-Alexander wordt door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp rondgeleid door de Tweede Kamer. De koning neemt de tijd om wat vragen van leerlingen te beantwoorden. Foto: NOS

November 2021

Ondertussen werden er hier en daar ook weer bezoeken gebracht aan provinciehuizen waar het Provinciespel werd gespeeld en gingen de deuren van gemeentehuizen weer voorzichtig open voor de programma’s Democracity en Klassenbezoek@Gemeentehuis.

Democracity wordt voor de allereerste keer gespeeld op het stadhuis van de gemeente Amersfoort. Foto: gemeente Amersfoort.

December 2021

Helaas gooide corona in december weer roet in het eten. Scholen sloten vroegtijdig hun deuren en onze fysieke programma’s werden gestaakt. Wat was het toen stil in ons gebouw…

Het gebouw van ProDemos is leeg door de stillegging van de fysieke programma’s.

Januari, februari en maart 2022

Verkiezingstijd! De drukste periode van het jaar voor ProDemos. We gaven door het hele land Verkiezingsgastlessen op scholen en op tien mbo’s vond er een Verkiezingsfestival plaats. Ook gingen scholieren en studenten massaal naar de stembus tijdens de Scholierenverkiezingen. En natuurlijk mocht een bezoek aan het gemeentehuis in deze periode niet ontbreken!

Studenten vullen de StickerStemWijzer in tijdens het Verkiezingsfestival op het Albeda College te Rotterdam.
Studenten krijgen les over de gemeenteraadsverkiezingen.
Scholieren bemensen het stembureau tijdens de Scholierenverkiezingen op het Bonaventuracollege te Leiden.

Leerlingen tijdens Klassenbezoek@Gemeentehuis bij de gemeente Delft.

April 2022

In april leek het tij echt gekeerd. Alle restricties die er nog waren voor onze programma’s in Den Haag kwamen te vervallen en ook onze programma’s op gemeentehuizen, provinciehuizen en op scholen vonden weer volop plaats. Hoogtepunt: Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp opende officieel de tweede locatie van ProDemos.

Met een druk op de knop opent Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp de tweede locatie van ProDemos.
De tweede locatie van ProDemos, naast Den Haag CS, krijgt de naam ProDemos Studio’s.
Mbo-studenten van het Koning Willem I College uit ‘s-Hertogenbosch spelen het Provinciespel in de Statenzaal van het provinciehuis.

Mei 2022

Opnieuw hoog bezoek! Ditmaal van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties: Hanke Bruins Slot. De minister liep een dagje mee tijdens een programma in Den Haag om meer te weten te komen over de werkzaamheden en activiteiten van ProDemos. Een groep vmbo-leerlingen volgde in mei een maatschappelijke stage bij de Tweede Kamer om meer te weten te komen over de werkzaamheden daar. En het uitgestelde finaledebat van de Derde Kamer vond plaats in de plenaire zaal van de Eerste Kamer.

Minister Hanke Bruins Slot loopt mee met een educatief programma in Den Haag.
Vmbo-leerlingen nemen een kijkje achter de schermen bij de Tweede Kamer tijdens hun maatschappelijke stage.
Basisschoolleerlingen tijdens het finaledebat van de Derde Kamer in de Eerste Kamer. Foto: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven

Juni 2022

In juni ging een pilot van start: leerlingen mogen voortaan (onder voorbehoud) tijdens hun bezoek aan de Eerste Kamer hun vragen stellen aan een Eerste Kamerlid. De eerste gast was niemand minder dan Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Verder vond er weer een fysieke Docentendag plaats in de Grote Kerk te Den Haag. Meer dan 300 docenten namen deel aan deze leerzame en zonnige dag.

Leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer stellen hun vragen aan Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. Foto: Eerste Kamer/Hans Kouwenhoven
Docenten lopen rond op de informatiemarkt en spreken met elkaar in de Grote Kerk tijdens de Docentendag 2022.

Juli 2022

Het allerlaatste programma van dit schooljaar vond deze keer plaats op vrijdag 15 juli: een Klassenbezoek@Gemeentehuis in Emmen. Wij wensen iedereen een fijne zomervakantie en hopen jullie terug te zien in schooljaar 2022/2023!

Een basisschoolleerling in actie tijdens het educatieve programma Democracity in de raadszaal van de gemeente Dongen.

Laatste Nieuws