Tentoonstelling over Suze Groeneweg geopend

Op 3 juli 2018 was het precies honderd jaar geleden dat Suze Groeneweg als eerste vrouw in de Tweede Kamer werd gekozen. ProDemos heeft daarom op die datum om 17.00 uur de tentoonstelling ‘Suze Groeneweg: de eerste vrouw in de Tweede Kamer’ geopend over het werk en leven van deze bijzondere politica. De openingshandeling werd verricht door Marianne Thieme (fractievoorzitter PvdD Tweede Kamer, feminist en dierenactivist).

Tijdens de opening vertelde Leontine van Kuijvenhoven-Groeneweg, achternicht van Suze Groeneweg, over de maatschappelijke betrokkenheid van haar oudtante. Daarna ging moderator Astrid Feiter in gesprek met Marianne Thieme, Davika Partiman (van de campagne ‘Stem op een vrouw’), en Monica den Boer (Tweede Kamerlid D66). Thieme vindt dat er nog steeds te weinig vrouwen in de politiek actief zijn en droeg een T-shirt met een tekst van de tegenstanders van vrouwenkiesrecht destijds: ‘3 juli 1918: Wat komen jullie hier doen?’ Volgens Thieme moet de politieke cultuur veranderen, zodat vrouwen zich niet meer genoodzaakt voelen om zich aan te passen aan de mannelijke manier van politiek bedrijven.

De tentoonstelling bevat naast foto’s en geschriften ook unieke geluids- en filmfragmenten. Daarnaast zijn door de familie van Groeneweg bijzondere en persoonlijke voorwerpen beschikbaar gesteld. Affiches, cartoons en kledingstukken nemen de bezoeker mee naar lang vervlogen tijden. Behalve voor haar politieke carrière is er ook aandacht voor Groenewegs werk als onderwijzeres.

Eerste vrouw

Suze Groeneweg werd in 1875 in Strijensas in de Hoeksche Waard geboren. Ze volgde een opleiding tot onderwijzeres en kwam in 1891 voor de klas te staan. In 1903 werd ze lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Na de invoering van het passief vrouwenkiesrecht in december 1917 kwam Groeneweg op de kandidatenlijst van de SDAP te staan, en op 3 juli 1918 werd ze gekozen. Op 17 september nam ze zitting in de Tweede Kamer, te midden van 99 mannen.

Suze Groeneweg was een bedachtzame, ietwat verlegen vrouw, maar ook een gedreven politica. In 1919 werd Groeneweg tevens gekozen tot lid van de gemeenteraad van Rotterdam en van Provinciale Staten van Zuid-Holland – in beide gevallen ook als eerste vrouw, maar niet als enige. Daarnaast was Groeneweg van 1914 tot 1936 lid van het partijbestuur van de SDAP. Zij streed in de Kamer onder meer voor goed onderwijs, gelijke rechten op arbeid voor vrouwen, en voor emancipatie van de arbeidersklasse. Daarnaast zette ze zich in tegen drankmisbruik. Ze stond bekend om haar redenaarstalent.

Praktische informatie

De tentoonstelling over Suze Groeneweg is tot en met 1 september 2018 te bezoeken, van maandag tot en met zaterdag van 09.00 – 17.00 uur, bij het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1h, 2511 AA, Den Haag. De toegang is gratis.

De hele zomer staat voor ProDemos in het teken van 100 jaar kiesrecht. Naast de tentoonstelling over Suze Groeneweg zijn er allerlei rondleidingen over het Binnenhof, waaronder de speciale tours ‘politieke powervrouwen’ en ‘100 jaar kiesrecht’.

ProDemos heeft een brochure uitgebracht over het leven en werk van Suze Groeneweg. Deze brochure is (gratis) verkrijgbaar bij de tentoonstelling.

Bestel of download de brochure Suze Groeneweg. De eerste vrouw in de Tweede Kamer (2018)

Laatste Nieuws