StemWijzers gemeenteraadsverkiezingen meer dan 1,6 miljoen keer ingevuld

De 55 StemWijzers die ProDemos heeft gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn in totaal ruim 1,6 miljoen keer volledig ingevuld. Op de dagen dat er gestemd mocht worden zijn de StemWijzers het meest gebruikt; tussen maandagochtend 14 maart en woensdagavond 16 maart werden de StemWijzers zo’n 700.000 keer gedaan.

De StemWijzers voor de grote steden zijn in absolute aantallen het meest gebruikt: Amsterdam 175.931 keer, Den Haag 115.061 keer, Rotterdam 135.484 keer en Groningen 102.033 keer.

In 2018 werden de gemeentelijke StemWijzers ruim 1 miljoen keer ingevuld. Een directe vergelijking is echter moeilijk te maken, omdat er destijds 44 gemeentelijke StemWijzers waren, deels voor andere gemeenten.

Stemhulpen zijn een belangrijk informatiemiddel voor kiezers wanneer zij zich oriënteren op hun stemkeuze. De populariteit van stemhulpen neemt nog altijd toe. Ook bij gemeenteraadsverkiezingen geven kiezers aan een stemhulp te gebruiken om erachter te komen waar de verkiezingen over gaan, welke partijen er meedoen en wat hun standpunten zijn. Gemeenten bepalen zelf of ze een stemhulp inzetten en van welke aanbieder.

Belangrijke onderwerpen

In de StemWijzer kunnen gebruikers aangeven welke onderwerpen ze ‘extra belangrijk’ vinden. Deze onderwerpen tellen dubbel mee in de uitslag. In vrijwel alle gemeenten zien we dat de stellingen die te maken hebben met het thema wonen vaak belangrijk worden gevonden door gebruikers. Ook onderwerpen als de jeugdzorg, het vuurwerkverbod en klimaatmaatregelen zien we vaak terug in de top 5 van belangrijkste onderwerpen. Daarnaast zien we in sommige gemeenten echt lokale onderwerpen terug bij de belangrijkste onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de nieuwbouw van het stadhuis in Den Helder, een ambulancepost in Nijkerk of een busbrug in Zaanstad.

Gemeentelijke StemWijzers

De StemWijzers van dit jaar zijn gemaakt voor de gemeenten Aalten, Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Beuningen, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Den Haag, Den Helder, Ede, Eindhoven, Epe, Etten-Leur, Gooise Meren, Gorinchem, Groningen, Haarlemmermeer, Heerenveen, Heerlen, Hendrik-Ido-Ambacht, Hengelo, Huizen, Katwijk, Krimpenerwaard, Leeuwarden, Loon op Zand, Maastricht, Meijerijstad, Midden-Drenthe, Molenlanden, Nieuwkoop, Nijkerk, Noardeast-Fryslân, Noordwijk, Nuenen, Ooststellingwerf, Oss, Rotterdam, Schiedam, Smallingerland, Soest, Staphorst, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Valkenswaard, Vlaardingen, Waalwijk, Wageningen, West Betuwe, Westerveld, Winterswijk, Zaanstad en Zutphen. Daarnaast waren er 8 kortere StemWijzers voor de 7 stadsdelen van Amsterdam en het stadsgebied Weesp. De meeste StemWijzers stonden online vanaf 10 februari.

Laatste Nieuws