StemWijzers gemeenteraads­verkiezingen meer dan 1 miljoen keer gebruikt

De 44 StemWijzers van ProDemos zijn in totaal 1.007.148 keer ingevuld. De StemWijzers voor Amsterdam en Den Haag werden in absolute aantallen het vaakst gebruikt: 199.535 en 94.331 keer. Afgezet naar het aantal kiesgerechtigden maakte 34,2% gebruik van de StemWijzer. Utrechtse Heuvelrug (62%), Staphorst (54%) en Katwijk (50%) scoorden in dit opzicht het hoogst.

Traditiegetrouw was het op verkiezingsdag en de dag voor de verkiezingen erg druk bij de StemWijzer. Op 20 maart vulden ruim 170.000 mensen de StemWijzer in. Op verkiezingsdag waren dat er nog eens ruim 200.000.

ProDemos heeft de StemWijzers op maat gemaakt voor de gemeenten, zodat de belangrijkste onderwerpen die in de betreffende gemeente spelen in de stellingen voorkomen. Gebruikers kunnen in de StemWijzer extra gewicht toekennen aan de onderwerpen die zij extra belangrijk vinden. Onderwerpen die hier hoog scoren zijn: woningbouw, regels voor mensen die een (bijstands)uitkering ontvangen en parkeren. Ook openingstijden van winkels scoort hoog. In gemeenten als Staphorst, Huizen en Katwijk bijvoorbeeld is de zondagsrust door veel gebruikers aangemerkt als een belangrijk onderwerp.

44 gemeenten met een StemWijzer

ProDemos heeft StemWijzers gemaakt voor 44 gemeenten: Aalten, Achtkarspelen, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Baarn, Beuningen, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, De Fryske Marren, Gooise Meren, Halderberge, Hengelo, Huizen, Kampen, Katwijk, Krimpenerwaard, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Loon op Zand, Maastricht, Middelburg, Nieuwegein, Nieuwkoop, Nijkerk, Oldambt, Oss, Rijswijk, Schagen, Schiedam, Smallingerland, Staphorst, Tilburg, Tytsjerksteradiel, Utrechtse Heuvelrug, Vlaardingen, Waalwijk, Zaanstad, Zuidplas.

www.stemwijzer.nl

Laatste Nieuws