StemWijzer ruim 2,3 miljoen keer ingevuld

De StemWijzer van ProDemos voor de Europees Parlementsverkiezing 2024 is in totaal ruim 2,3 miljoen keer volledig ingevuld. Bij de laatste Europees Parlementsverkiezing in 2019 gebruikten bijna 1,7 miljoen mensen de StemWijzer. Traditiegetrouw werd de StemWijzer op de verkiezingsdag het meest ingevuld.

Extra belangrijke onderwerpen 

In de StemWijzer kunnen gebruikers stellingen selecteren die ze ‘extra belangrijk’ vinden. Deze stellingen tellen dubbel mee in het eindresultaat. Gebruikers kunnen toestemming geven dat deze informatie wordt verzameld. De onderwerpen die door deze gebruikers het vaakst worden aangevinkt als ‘extra belangrijk’ zijn:

  1. Evenredige verdeling asielzoekers
  2. Asielzoekers en ontwikkelingshulp
  3. Europese treinen
  4. Recht op abortus
  5. LHBTIQ+-rechten

Opvallende overeenstemmingen 

In de statistieken van de StemWijzer is ook per stelling terug te zien hoe de gebruikers die daarvoor toestemming hebben gegeven, hebben geantwoord. Opvallend veel gebruikers zijn het eens met de stelling over Europese treinen: ‘De EU moet geld steken in uitbreiding van het netwerk van Europese treinen’ (88% eens) en landen uit de EU zetten: ‘Het moet mogelijk worden om een land uit de EU te zetten als het zich niet aan de basisregels voor democratie en rechtsstaat houdt’ (90% eens). Van de StemWijzer-gebruikers is 84% het eens met de stelling over abortus: ‘De EU moet het recht op abortus erkennen als een grondrecht’. Tot slot is 78% van de gebruikers het oneens met het verlagen van de stemgerechtigde leeftijd van 18 jaar naar 16 jaar.

Verdeeldheid over stellingen

Over andere stellingen zijn de meningen meer verdeeld. Zo is 49% van de StemWijzer-gebruikers het eens en 41% het oneens met de stelling: ‘EU-landen moeten meer mogelijkheden krijgen om op sommige onderwerpen niet mee te doen en zelf regels te maken.’ Van de gebruikers vindt 43% dat de EU boeren moet toestaan om meer genetisch gemodificeerde gewassen te verbouwen, 38% is het daarmee oneens en 18% koos de optie ‘geen van beide’.

Young Voice

Young Voice, dé stemhulp voor jongeren, werd bijna 25.000 keer ingevuld. Bij de laatste Europees Parlementsverkiezing in 2019 gebruikten bijna 15.000 mensen dit online hulpmiddel van ProDemos. YoungVoice-gebruikers kozen allereerst de thema’s die zij belangrijk vinden. Voor de Europees Parlementsverkiezing was er keuze uit: klimaat en milieu, werk en geld, migratie, EU en de wereld, misdaad en recht, cultuur en technologie. Na het kiezen van vier of meer thema’s krijgen gebruikers stellingen voorgelegd over deze thema’s, uitgelegd in filmpjes door bekende influencers en presentatoren.

Laatste Nieuws