StemWijzer 1,5 miljoen keer ingevuld

Sinds het online gaan op woensdag 25 oktober is de StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezing al meer dan 1,5 miljoen keer volledig ingevuld. Dat is meer dan in 2021 rond deze tijd, toen stond de teller na één week op 1 miljoen gebruikers. Uiteindelijk werd in 2021 7,8 miljoen keer gebruik gemaakt van het online hulpmiddel. De laatste week voor de verkiezingen maken de meeste mensen gebruik van de StemWijzer.

Extra belangrijke onderwerpen

In de StemWijzer kunnen gebruikers stellingen selecteren die ze ‘extra belangrijk’ vinden. Deze stellingen tellen dubbel mee in het eindresultaat. Gebruikers kunnen toestemming geven dat deze informatie wordt verzameld. De onderwerpen die door deze gebruikers het vaakst worden aangevinkt als ‘extra belangrijk’ zijn momenteel:

  • Kerncentrales
  • Lagere prijs benzine
  • Belasting op vermogen
  • Eigen risico zorg

Overige stemhulpen van ProDemos

Naast de StemWijzer heeft ProDemos ook de StemmenTracker ontwikkeld. Met deze stemhulp kijken gebruikers niet naar de toekomstplannen van politieke partijen, maar naar hoe er afgelopen regeerperiode in de Tweede Kamer is gestemd. Door de eigen mening te vergelijken met 30 stemmingen ziet de gebruiker met welke partijen er veel overeenkomsten zijn en met welke minder.

Woensdag 31 oktober is ook Young Voice, de stemhulp voor jongeren, gelanceerd. De stellingen van Young Voice sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren en worden in filmpjes toegelicht door bekende presentatoren.

Laatste Nieuws