StemWijzer 1 miljoen keer ingevuld

Vacature projectleider StemWijzer

Sinds de lancering op woensdag 10 februari is de StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 nu 1 miljoen keer volledig ingevuld. Dat is ongeveer gelijk aan 4 jaar geleden rond deze tijd, toen uiteindelijk 6,8 miljoen keer gebruik werd gemaakt van het online hulpmiddel. In de laatste 2 weken voor de verkiezingen maken de meeste mensen gebruik van de StemWijzer.

Shoot out wordt goed gebruikt 

Nieuw in de StemWijzer dit jaar is de shoot out. Wanneer mensen partijen in de uitslag krijgen die dicht bij elkaar eindigen dan is er de mogelijkheid om 3 of 5 extra stellingen te beantwoorden. Bijna 30% van de gebruikers krijgt deze mogelijkheid en maakt er dan ook daadwerkelijk gebruik van.

Extra belangrijke onderwerpen 

In de StemWijzer kunnen gebruikers stellingen selecteren die ze ‘extra belangrijk’ vinden. Deze stellingen tellen dubbel mee in het eindresultaat. De onderwerpen die door de gebruikers het vaakst worden aangevinkt als ‘extra belangrijk’ zijn momenteel:

  1. Voltooid leven
  2. Vaccinatiebewijs
  3. Zorgfonds
  4. Vleesbelasting
  5. Nederland uit EU

Corona

Veel gebruikers vinden het onderwerp corona belangrijk. Het vaccinatiebewijs staat in de top 3 van onderwerpen die door de gebruikers extra belangrijk worden gevonden, de mondkapjesplicht staat in de top 10. Beide kennen overigens meer voor- dan tegenstanders. De mondkapjesplicht geniet een brede steun van 68% van de gebruikers. Maar ook een ruime meerderheid van de gebruikers (57%) is voorstander van het kunnen vragen van een vaccinatiebewijs om toegang te krijgen tot verschillende locaties of evenementen.

Waaromkiesjij.nl

Dit jaar heeft de Stemwijzer de handen ineen geslagen met Waaromkiesjij.nl, een online platform waar Nederlanders in discussie kunnen buiten hun eigen ‘politieke bubbel’. Na de Stemwijzer doorlopen te hebben krijgen gebruikers meteen de kans om op Waaromkiesjij.nl de discussie aan te gaan met andere kiezers. Via een paar muisklikken word je gekoppeld aan gebruikers met een andere politieke voorkeur, met wie je in een één-op-één chats politieke speeddates hebt. In de eerste dagen sinds de lancering zijn er al meer gesprekken gevoerd dan de 35.000 in de hele verkiezingsperiode in 2017.

Doe hier de StemWijzer

Laatste Nieuws