Huis voor democratie en rechtsstaat

Stemmen voor iedereen

vrijdag 9 februari 2018

Zoetermeer, 20180208, Tijdens de workshop Stem Jij Ook? leren mensen met een licht verstandelijke beperking hoe ze moeten stemmen ProDemos/Bart van Vliet

‘Ik word altijd zenuwachtig van de rij’, begint Wouter bij de vraag of hij stemmen moeilijk vindt.  De cliënten van Ipse de Bruggen, allen jongeren met een lichte verstandelijke beperking, zijn bij elkaar voor een bijeenkomst ‘Stem jij ook?’. ProDemos en Stichting Leerzelfonline geven cliënten van Ipse de Bruggen op 8 februari uitleg over de rol van de gemeenteraad en tips hoe ze hun stem kunnen bepalen. Tijdens de workshop leren de cliënten via de leermodule hoewerktstemmen.nl hoe je voorbereid op 21 maart naar het stemhokje gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De cliënten zijn best een beetje gespannen. ‘Ik vind het stembiljet onduidelijk en ook zo groot,’ aldus Wouter. Om het voor de cliënten minder spannend te maken oefenen zij daarom het stemmen via de nieuwe online module en gaan ze proefstemmen in een heus stemhokje. In de online module worden moeilijke woorden op een eenvoudige manier uitgelegd. De teksten worden voorgelezen zodat cliënten van bijvoorbeeld Ipse de Bruggen en mensen die niet kunnen lezen of schrijven, ook gebruik kunnen maken van de module.

Kelly vindt de vragen op de gewone stemwijzer vaak heel lastig. ‘Dan vraag ik of mijn moeder mij helpt.’ ProDemos ontwikkelde het programma ‘Stem jij ook?’ speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking zoals Kelly. Met een aangepaste verkiezingskrant en de website stemjijook.nu organiseert ProDemos in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties zo’n veertig bijeenkomsten in het land. Op deze manier worden mensen met een lichte verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in het stembureau en uitleg hoe je kiest uit alle informatie van de verschillende partijen.

Enthousiast over de leermodules
Ipse de Bruggen gaat met haar cliënten aan de slag met ‘Stem jij ook?’’ en ‘Hoewerktstemmen.nl’ om voor hen de voorspelbaarheid van het stemproces te vergroten. De begeleiders ondersteunen hen waar nodig. ‘Ieder mens boven de 18 jaar heeft stemrecht,’ vertelt Corry Baak, zorgcoach. ‘Maar voor onze cliënten is dat niet altijd eenvoudig. Daarom zijn we enthousiast over de leermodules. Zo kunnen onze cliënten met de ondersteuning die zij nodig hebben een eigen keuze maken. Dat past binnen de visie van Ipse de Bruggen. Cliënten zoveel als mogelijk de regie laten nemen.’ De cliënten reageerden na de workshop heel positief. ‘Ik heb veel geleerd vandaag. Nu weet ik wat ik moet doen in het stemhokje’, aldus Cherisse.