Recordaantal gebruikers voor StemWijzer: 7,8 miljoen

De StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 is ruim 7,8 miljoen keer volledig ingevuld. Daarmee is het de meest gebruikte stemhulp in Nederland ooit. Het vorige record stond op 6,8 miljoen gebruikers, dat was de StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Anita de Jong, hoofd Communicatie bij ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer: ‘We zijn natuurlijk heel blij met dit prachtige resultaat. Dat zoveel mensen gebruik hebben gemaakt van de StemWijzer laat zien dat deze voorziet in een grote behoefte onder kiezers om meer te weten van de standpunten van politieke partijen. Het is mooi dat we al deze mensen hebben kunnen helpen om hier meer inzicht in te krijgen.’

Stemhulpen zijn een belangrijk informatiemiddel geworden voor kiezers wanneer zij zich oriënteren op hun stemkeuze. De populariteit van stemhulpen neemt nog altijd toe. Een verklaring hiervoor is de grote hoeveelheid (nieuwe) partijen, waarvan de kiezer nog niet weet waarvoor ze staan. Door de StemWijzer te gebruiken zien mensen hoe deze partijen denken over 30 onderwerpen die spelen tijdens deze verkiezingen. Bij de populariteit van de StemWijzer spelen ook de coronamaatregelen een rol: de campagne van 2021 vond sowieso vooral online en op televisie plaats, omdat de meeste politieke partijen niet de straat op gingen of naar zaaltjes in het land.

Ook veel gebruikers andere ProDemos-stemhulpen

Ook de andere stemhulpen van ProDemos zijn veel gebruikt de afgelopen weken.

  • Young Voice – voor jongeren: ruim 200.000 keer
  • StemmenTracker – terugblik op hoe partijen hebben gestemd in de Tweede Kamer: 175.000 keer
  • PartijenWijzer – gebaseerd op de ideologie van partijen: 300.000 keer

Belangrijkste onderwerpen

In de StemWijzer kunnen gebruikers aangeven welke onderwerpen ze ‘extra belangrijk’ vinden. Deze onderwerpen tellen dubbel mee in de uitslag. De top 5 van onderwerpen die de gebruikers van de StemWijzer het vaakst aanvinkten als ‘extra belangrijk’ is:

  1. Zorgfonds
  2. Vaccinatiebewijs
  3. Voltooid leven
  4. Vluchtelingen opnemen
  5. Sociale huurwoningen

Opvallende overeenstemming gebruikers op stellingen over EU en voltooid leven

In de statistieken van de StemWijzer is per stelling terug te zien hoe de gebruikers die daarvoor toestemming hebben gegeven hebben geantwoord. Opvallend eensgezind zijn de gebruikers over de stelling of Nederland uit de Europese Unie moet treden: 83% van de StemWijzergebruikers is daar tegen. Bijna net zo hoog scoort de stelling over voltooid leven: 82% van de StemWijzergebruikers vindt dat mensen die hun leven voltooid vinden, hulp moeten kunnen krijgen bij zelfdoding.

Meningen gebruikers verschillen het meest over kerncentrale en belastingvoordeel voor huishoudens

Over andere stellingen zijn de meningen meer gelijk verdeeld. Zo is 39% van de StemWijzergebruikers vóór de komst van een extra kerncentrale en 44% tegen. Op de stelling ‘Huishoudens met twee partners waarvan er één werkt moeten net zoveel belastingvoordeel krijgen als huishoudens met twee werkende partners’ antwoordt 42% eens en 47% oneens.

Laatste Nieuws