ProDemos trapt het nieuwe schooljaar af samen met basisschoolleerlingen

Op dinsdag 3 en donderdag 12 september heeft ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, het nieuwe schooljaar op een bijzondere manier afgetrapt. In de raadzaal van twee verschillende gemeenten speelden basisschoolleerlingen het educatieve programma Democracity: een spel waarbij leerlingen hun eigen gemeente mogen inrichten. De twee aftrappen vonden plaats in Utrecht en Heiloo, waar respectievelijk ProDemos-directeur Eric Stokkink en adjunct-directeur Berber Kroon aanwezig waren, samen met een raadslid of burgemeester. “Gewoon met zijn allen bespreken wat je gaat doen en praten in de microfoon, dat is wel leuk”, aldus een 11-jarige leerling.

Democracity biedt leerlingen uit het basisonderwijs de kans om op speelse en interactieve wijze kennis te maken met democratie, burgerschap en de werking van de gemeenteraad. Het programma wordt inmiddels in 141 gemeenten aangeboden. ProDemos adjunct-directeur Berber Kroon: “We zijn trots om te zien dat Democracity door heel Nederland gespeeld wordt en hopen dat er steeds meer gemeenten gaan meedoen.”

Over Democracity

Tijdens het educatieve programma Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen stad met behulp van een speelkleed en blokken met voorzieningen. Gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Tijd dus om samen keuzes te maken. Extra leuk: die keuzes mogen leerlingen maken vanachter de microfoons in de raadzaal. “De kinderen vinden het over het algemeen leuk, omdat ze een ochtend echt de baas mogen zijn”, zegt ProDemos-begeleider Karl van der Linde. Aan het eind van het programma krijgen leerlingen nog de gelegenheid om vragen te stellen aan bijvoorbeeld de burgemeester, wethouder of raadsleden die aanwezig zijn.

ProDemos biedt Democracity gratis aan, aan zowel gemeenten als scholen.

Basisschoolleerlingen tijdens Democracity in de raadszaal van de Gemeente Utrecht (© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel).

Laatste Nieuws