Huis voor democratie en rechtsstaat

ProDemos maakt lesmateriaal bij nieuwe VPRO-serie Timmyland

donderdag 10 november 2022

Tim den Besten heeft een droom: hij wil een eigen land beginnen. Maar hoe doe je dat? En welke regels moeten er gelden? In de nieuwe VPRO-serie Timmyland staan deze vragen centraal. Tim gaat in zes afleveringen langs bij onder andere koning Willem-Alexander, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, een rechter en het Nederlandse leger om antwoord te krijgen. We zien het land van zijn dromen steeds meer vorm krijgen en ondertussen ontdekt Tim de verschillen tussen een dictatuur en een democratie. ProDemos maakte in samenwerking met de VPRO aanvullend lesmateriaal bij elke aflevering.

In Timmyland kun je gratis snacken, draagt niemand saaie kleding en zijn speciale honden-aaicentra. Naast eigen wetten, een vlag en een munt krijgt Timmyland ook een eigen volkslied, gezongen door zangeres Froukje. En Tim is natuurlijk zelf de grote leider en bepaalt alles.

Bij alle zes afleveringen van Timmyland is door ProDemos bijpassend lesmateriaal ontwikkeld gericht op groep 7 en 8. De leerlingen verzinnen hun eigen droomland, inclusief volkslied, ze spelen een rechtszitting na en houden klassenverkiezingen. De lessen van aflevering 1, 2 en 3 staan vanaf nu online. Eind november komen de lessen van aflevering 4, 5 en 6 online. Wil je het lesmateriaal tegen die tijd direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan hier op de lesbrief ‘Aan de slag met…’.

Timmyland is vanaf 13 november 2022 elke zondag om 19.20 uur te zien op NPO Zapp.