ProDemos maakt lesmateriaal bij nieuwe VPRO-serie Timmyland

Tim den Besten heeft een droom: hij wil een eigen land beginnen. Maar hoe doe je dat? En welke regels moeten er gelden? In de nieuwe VPRO-serie Timmyland staan deze vragen centraal. Tim gaat in zes afleveringen langs bij onder andere koning Willem-Alexander, Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, een rechter en het Nederlandse leger om antwoord te krijgen. We zien het land van zijn dromen steeds meer vorm krijgen en ondertussen ontdekt Tim de verschillen tussen een dictatuur en een democratie. ProDemos maakte in samenwerking met de VPRO aanvullend lesmateriaal bij elke aflevering.

In Timmyland kun je gratis snacken, draagt niemand saaie kleding en zijn speciale honden-aaicentra. Naast eigen wetten, een vlag en een munt krijgt Timmyland ook een eigen volkslied, gezongen door zangeres Froukje. En Tim is natuurlijk zelf de grote leider en bepaalt alles.

Bij alle zes afleveringen van Timmyland is door ProDemos bijpassend lesmateriaal ontwikkeld gericht op groep 7 en 8. De leerlingen verzinnen hun eigen droomland, inclusief volkslied, ze spelen een rechtszitting na en houden klassenverkiezingen. De lessen van aflevering 1 t/m 6 zijn hieronder te vinden. De aflevering zijn (terug) te kijken via NPO Start.

Aflevering 1

Koning Willem-Alexander

Lijkt het jou ook zo lekker om de baas te zijn? Presentator Tim den Besten ziet het helemaal voor zich in zijn eigen land, Timmyland. Wie wil er nou niet in een land wonen waar je de hele dag honden kunt aaien, elke inwoner gratis de Timmysnack krijgt en waar mensen altijd vrolijk gekleed gaan? Tim gaat onderzoeken hoe je de baas wordt en bezoekt daarvoor zelfs koning Willem-Alexander. 
Bekijk
Aflevering 2

Een wet en de minister-president

Tim gaat langs bij premier Mark Rutte en ontdekt hoe je een wet invoert. Voor zijn eigen Timmyland onderzoekt Tim hoe hij een Waddeneiland kan laten opspuiten. Timmyland krijgt steeds meer vorm. Zo worden er straten aangelegd, bomen geplant en is de ‘Wedergeboorte–school’ in aanbouw.
Bekijk
Aflevering 3

Een eigen land, politie en rechter

Wat is een land zonder eigen vlag? Tim maakt er een. Daarnaast wil hij in Timmyland ook regels, zoals een verbod op saaie kleding. Hoe controleer je zo’n wet en wat als je ‘m overtreedt? Tim legt dat voor aan de politie en aan een rechter.
Bekijk
Aflevering 4

Een eigen munt en het leger

Bij het beginnen van je eigen land, hoort ook: eigen geld. Tim ontwerpt zijn eigen munt, de Timmy. Ook gaat hij langs bij het Nederlandse leger en ontdekt hij dat veiligheid bieden de belangrijkste taak is van het leger.
Bekijk
Aflevering 5

Een eigen volkslied en het Jeugdjournaal

Samen met zangeres Froukje schrijft Tim zijn eigen volkslied. Tim wil graag mooie fantasieverhalen naar buiten brengen over hemzelf, maar bij Evita van het Jeugdjournaal ontdekt hij dat al het nieuws daar op waarheid wordt gecheckt.
Bekijk
Aflevering 6

De verkiezingen

Er zijn verkiezingen in Timmyland. Wie mag er de baas worden? Tim leert van een spindoctor hoe hij het beste campagne voert. Tevens ontdekt hij oneerlijke manieren om de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Wordt Tim den Besten de baas van Timmyland? 
Bekijk

Timmyland is vanaf 13 november 2022 elke zondag om 19.20 uur te zien op NPO Zapp. 

Laatste Nieuws