Politiek: spreek duidelijke taal alsjeblieft

Wouter Jongepier van het ministerie van Binnenlandse Zaken sprak met projectleider Nathalie en ervaringsdeskundigen Ellis en Michiel over het Debat in Duidelijke Taal. Hieronder lees je het stuk dat is verschenen in de laatste editie van het personeelsblad van het ministerie van BZK.

Voor veel mensen is het al lastig kiezen met de verkiezingen: op welke partij ga je stemmen en op wie? Als je een licht verstandelijke beperking hebt, is de Tweede Kamerverkiezing helemaal abracadabra. Een speciaal politiek debat in duidelijke taal op 13 februari moet hen gaan helpen bij de keuze.

Nog altijd gaan veel mensen met een licht verstandelijke beperking niet stemmen. Omdat ze denken dat ze niet naar de stembus mogen. Of omdat ze niet weten hoe ze hun stem moeten uitbrengen. En vaak ook omdat ze de moeilijke taal van de politiek niet snappen, weet Michiel Zeeuw, projectleider bij de LFB (de belangenorganisatie voor en door mensen met een licht verstandelijke beperking). “Soms fluisteren ouders of begeleiders ze in op wie ze moeten stemmen en dan doen ze dat braaf. Zo jammer! Je moet zelf kunnen kiezen voor de partij en voor de politicus die bij jou past.”

Geen abstracte beleidstaal

Om daarbij te helpen houden ProDemos, Ieder(in) – koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte – en de LFB in opdracht van BZK op 13 februari een politiek debat in duidelijke taal. Speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking, die zelf hebben meegeholpen aan de organisatie van het debat. “Precies zoals we dat graag willen: we trekken samen op met de mensen voor wie we werken”, licht Nathalie Nijs toe. Zij is projectleider bij ProDemos . “Zo weten we zeker dat de voorlichting goed aansluit bij ons publiek. Geen abstracte beleidstaal en lange zinnen dus in ons debat. En daar gaan we samen voor zorgen.”

Duidelijk de standpunten horen

Een groep mensen met een licht verstandelijke beperking maakt zelf de stellingen over onderwerpen als klimaat, zorg en mobiliteit. Michiel zal de discussie over die thema’s, samen met LFB-directeur Ellis Jongerius, in goede banen gaan leiden. “Ik ga de vragen stellen en ik laat het ook weten als ik iets niet snap”, zegt Ellis over haar taak. “Ze moeten het dan nog maar een keer uitleggen, en misschien daarna nog een keer. Net zolang tot ik begrijp wat ze bedoelen.”

Waarom het bijzondere debat zo belangrijk is, legt Ellis klip en klaar uit: “Bij een politiek debat op televisie haak ik al na vijf minuten af. De taal is te moeilijk. Ik wil gewoon heel duidelijk horen wat de standpunten zijn, maar vaak gebruiken politici zoveel tekst en zulke moeilijke taal. Dan is het gewoon niet meer te volgen. Voor mij niet, maar ook voor heel veel andere mensen niet.” Daarom is de livestream van het debat voor iedereen te volgen.

Alle politieke partijen moeten meedoen

Nathalie, Michiel en Ellis hopen op een groot publiek voor het online debat. De kijkers kunnen via de chatfunctie ook meepraten en hun vragen stellen. Zo kunnen ze meer leren over de verschillende standpunten van politieke partijen en op 17 maart zelf een goed geïnformeerde keuze maken.

Ook hopen de organisatoren dat alle politieke partijen meedoen, al is dat nog niet zeker. “Als je met je partij de politiek toegankelijk wilt maken, moet je zeker meedoen met het debat”, vindt Ellis. “En je kunt natuurlijk een heleboel extra stemmen krijgen”, vult Michiel aan, “als je je goed presenteert en ons duidelijk uitlegt waar je voor staat.”

Dat zal niet meevallen, weet Michiel nog van het vorige Debat in Duidelijke Taal in 2017: “Je zag ze toen echt zweten. Ellis en ik gaan streng op de taal en op de tijd letten. Want die politici hebben natuurlijk heel veel te vertellen.” Maar dan wel in duidelijke taal alsjeblieft.

Laatste Nieuws