Ontdekkingstocht door het Binnenhof voor slechtzienden

Op zaterdag 29 oktober hield ProDemos een rondleiding speciaal voor mensen met een visuele beperking. Door daarbij gebruik te maken van de Audiomaquette van de Tweede Kamer, kreeg de groep een verrassend goede indruk van de gebouwen én van het werk van het parlement. De rondleiding was georganiseerd in samenwerking met stichting Geluid in Zicht.

Audiomaquette

De Audiomaquette van de Tweede Kamer is een initiatief van Stichting Geluid in Zicht. Oprichter Hannes Wallrafen was jarenlang kunstfotograaf, tot hij werd getroffen door een erfelijke ziekte waardoor hij zijn zicht verloor. Hij bedacht het concept van een ‘audiomaquette’. Hij vroeg een groep blinden en slechtzienden van welk gebouw zij het liefst een audiomaquette zouden willen en daarbij bleek de Tweede Kamer veruit favoriet!

Tijdens de rondleiding kregen de bezoekers de gelegenheid om in de Statenpassage van de Tweede Kamer aan de maquette te voelen onder leiding van een audio-instructie. Via een koptelefoon krijgen ze informatie over wat welk punt voorstelt. Bij de audiomaquette van de Tweede Kamer kunnen ze er zo bijvoorbeeld achter komen hoe een Kamerdebat verloopt, waar het kabinet zit en waar de voorzitter, waar de interruptiemicrofoon staat, etc. Ook kunnen ze luisteren naar Pi de Bruijn, architect van de Tweede Kamer, die vertelt over het ontwerp en de bouw van het Tweede Kamergebouw.

Maquette van het Binnenhof

Naast de maquette van de Tweede Kamer heeft ProDemos ook een 3D-geprinte versie van het hele Binnenhof laten maken: deze zogenaamde omgevingsmaquette staat in het Bezoekerscentrum van ProDemos. Ook van deze omgevingsmaquette werd gebruik gemaakt tijdens de rondleiding afgelopen zaterdag.

Voelen aan de muurkleden

Rondleider Heleen Wever was zich er zeer van bewust dat zij moest fungeren als ‘de ogen’ van de bezoekers. Ze legde alles zo beeldend mogelijk uit en nam ruim de tijd om de groep zoveel mogelijk te laten ervaren hoe het Binnenhof eruit ziet, wat de omvang van de Ridderzaal is, hoe de indeling is van de Tweede Kamer, enzovoort. De deelnemers kregen de gelegenheid om te voelen aan de muurkleden aan de wand van de Ridderzaal en aan de beelden van historische figuren in de beeldengalerij van de Statenpassage.

Twee uur is niet genoeg

Voor twee van de bezoekers was de twee uur durende rondleiding niet genoeg. Na afloop vroegen deze bezoekers aan de rondleider of ze nog even naar de beeldengalerij mochten in de Statenpassage, omdat ze meer wilden weten over deze historische figuren. Heleen begeleidde het groepje met plezier naar de beeldengalerij en gaf antwoord op al hun vragen. De bezoekers konden ook even aan de beelden voelen, zodat ze zich konden voorstellen wat voor kleding ze droegen en hoe de gezichten  van deze belangrijke figuren eruit zagen. De bezoekers vonden deze ervaring een erg leuke toevoeging aan de rondleiding!

Ook een rondleiding boeken?

Bent u ook geïnteresseerd in deze speciale rondleiding voor mensen met een visuele beperking? Neem contact op door te mailen naar bezoekerscentrum@prodemos.nl.

Laatste Nieuws