Huis voor democratie en rechtsstaat

Onderwijskrant Actueel: Lestips en werkvormen over recht

maandag 9 mei 2022

De nieuwe editie van onze Onderwijskrant Actueel staat in het teken van recht en rechtspraak. Aanleiding hiervoor zijn de gebeurtenissen rondom het televisieprogramma The Voice of Holland. De voorbeelden in de verdiepende opdracht zijn gebaseerd op echte casussen. Daarbij gaat het niet om de schuldvraag, maar om de vraag onder welk recht het valt. Verder leren leerlingen/studenten aan de hand van twee digitale spellen hoe een rechtszaal eruit ziet en hoe de rechter tot een uitspraak komt.

  1. Verdieping: soorten recht

Wat gebeurt er met een klacht die te maken heeft met iemands werk? Bijvoorbeeld over een dokter die een relatie aangaat met een patiënt? Of over een leidinggevende die dickpicks stuurt naar een werknemer? Niet elke klacht wordt in Nederland opgelost met het strafrecht. Er bestaan ook andere vormen van recht, waarbij je geen aangifte hoeft te doen bij de politie. In deze werkvorm maken de leerlingen kennis met verschillende rechtsvormen.

  1. In Beeld: wie zit waar in de rechtszaal?

Bij deze werkvorm krijgen de leerling een rechtszaal van een strafrechtszaak te zien. Ze krijgen een omschrijving van een persoon en moeten het muntje op de goede plek in de rechtszaal zetten. Zo leren ze alle hoofdpersonen van een rechtszaak kennen.

  1. In Beeld: van rechtszaak naar uitspraak

Welke stappen zitten tussen een rechtszaak en een veroordeling? Zet alle stappen op de juiste plek. Speel dit spelletje klassikaal op het digiboard. Je kunt leerlingen of studenten dit spelletje ook individueel of in tweetallen op een telefoon of tablet laten spelen.

Bekijk de Onderwijskrant Actueel over recht


Onderwijskrant Actueel

Wil je actuele gebeurtenissen in je les behandelen? ProDemos verstuurt circa 5 keer per jaar gratis een digitale Onderwijskrant Actueel. Daarin staan werkvormen, beeldmateriaal en lesideeën die aansluiten bij de actualiteit en passen binnen het curriculum.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de Onderwijskrant Actueel via onze pagina Blijf op de hoogte.

Archief

Bekijk de werkvormen uit eerdere afleveringen van de Onderwijskrant Actueel (OA) in de zoekfunctie lesmateriaal. Zoek op de categorie ‘Digitale lesbrief’ en het onderwijsniveau van de leerlingen met wie je de werkvorm wilt gaan doen.