Onderwijskrant Actueel: het slavernijverleden

De nieuwe editie van onze Onderwijskrant Actueel staat in het teken van het slavernijverleden. Aankomende 1 juli 2023 is het precies 150 jaar geleden dat in het Koninkrijk der Nederlanden officieel een eind kwam aan de slavernij. Maar wanneer werd de slavernij nou (echt) afgeschaft: in 1863 of 1873? Mag je in schoolboeken van de ‘Gouden eeuw’ blijven spreken? En wat vinden de leerlingen eigenlijk van de toespraak die Mark Rutte hield in december 2022 over het slavernijverleden? Aan de hand van drie werkvormen gaan leerlingen aan de slag met deze vragen.

  1. Puzzel: tijdlijn slavernijverleden
    De leerlingen plaatsen verschillende historische gebeurtenissen rond het slavernijverleden van Nederland in de tijd en ontdekken hoe ze in relatie tot elkaar staan. De leerlingen krijgen verschillende kaartjes met jaartallen en verschillende kaartjes met de omschrijving van een gebeurtenis. In groepjes koppelen ze de gebeurtenissen aan de juiste jaartallen. Daarna wordt er klassikaal nabesproken.
  2. Debat: dilemma’s slavernijverleden
    Je gaat met de klas het gesprek aan over een gevoelig onderwerp: het Nederlands slavernijverleden en de excuses die daarvoor gemaakt zijn door de regering. In deze handleiding staan instructies voor een deep democracy-dialoog en een debat. Beide gespreksvormen worden uitgevoerd aan de hand van verschillende stellingen en worden door jou als docent gemodereerd.
  3. Verdieping: waarom excuses door de regering?
    Tijdens deze werkvorm bekijken de leerlingen twee fragmenten uit een toespraak over het slavernijverleden die Mark Rutte in december 2022 hield. De fragmenten staan in de bijgevoegde PowerPoint. De leerlingen beantwoorden enkele vragen tijdens het kijken, en nog een paar andere na afloop.

Bekijk de online versie van de Onderwijskrant Actueel over het slavernijverleden


Onderwijskrant Actueel

Wil je actuele gebeurtenissen in je les behandelen? ProDemos verstuurt circa 5 keer per jaar gratis een digitale Onderwijskrant Actueel voor docenten in het voortgezet onderwijs. Daarin staan werkvormen, beeldmateriaal en lesideeën die aansluiten bij de actualiteit en passen binnen het curriculum.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de Onderwijskrant Actueel via onze pagina Nieuwsbrieven & lesbrieven.

Archief

Bekijk de werkvormen uit eerdere afleveringen van de Onderwijskrant Actueel (OA) in de zoekfunctie lesmateriaal. Zoek op de categorie ‘Digitale lesbrief’ en het onderwijsniveau van de leerlingen met wie je de werkvorm wilt gaan doen.

Laatste Nieuws