Nieuwe StemmenTracker online: Hoe stemde de Tweede Kamer afgelopen regeerperiode? 

Met de StemmenTracker bereid je je voor op de Tweede Kamerverkiezing door te kijken naar wat de partijen in de Tweede Kamer hebben gestemd op verschillende onderwerpen. Deze stemhulp van ProDemos vergelijkt jouw standpunten met het stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer. De StemmenTracker bevat 30 stellingen over uiteenlopende onderwerpen: van wonen tot zorg en van pensioenen tot stikstof. Ook lees je per stelling de redenen die de partijen gaven voor hun keuze. De StemmenTracker is nu online op stemmentracker.nl. 

Terugkijken met de StemmenTracker 

Op woensdag 22 november 2023 is de verkiezing voor de Tweede Kamer. Om je stem te bepalen is het goed om te kijken naar de toekomstplannen van de verschillende partijen, maar het is ook interessant om terug te kijken naar hoe er de afgelopen regeerperiode door de partijen is gestemd in de Tweede Kamer. Je kunt per stelling lezen wat het standpunt van de partij is ten aanzien van het wetsvoorstel of motie en bij het merendeel wat de reden was om voor of tegen te stemmen.  

Selectie stellingen 

Op stemmentracker.nl kun je nagaan hoe er is gestemd over onderwerpen rondom bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, het spreiden van asielzoekers of de woningmarkt. De StemmenTracker blikt terug op stemmingen in de periode vanaf de Tweede Kamerverkiezing in maart 2021 tot en met 4 juli 2023. In die periode heeft de Tweede Kamer vele moties, amendementen en wetsvoorstellen behandeld. Uit al die stemmingen heeft ProDemos een selectie gemaakt van 30 onderscheidende en opvallende onderwerpen. Door het stemgedrag van politieke partijen te vergelijken met dat van jezelf, zie je met welke politieke partij je de meeste overeenkomsten hebt op basis van belangrijke thema’s die de afgelopen tijd speelden.  

Uitlegfilmpje StemmenTracker

Over ProDemos 

De StemmenTracker is gemaakt door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos maakt ook de StemWijzer, gebaseerd op verkiezingsprogramma’s van de partijen. De nieuwe StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezing van 2023 en Young Voice, dé stemhulp voor jongeren, komen eind oktober online.  

Laatste Nieuws