Nacht van de Dictatuur 2019: Welke waarheid kies jij?

Het jaarlijks terugkerende festival Nacht van de Dictatuur – de prikkelende tegenhanger van de Dag van de Democratie – vindt dit jaar plaats op vrijdag de 13e van september. Het evenement heeft dit jaar als centrale vraag: ‘Welke waarheid kies jij?’.

De Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman opent het evenement met een lezing over vrijheid en democratie. Zij gaat in op de vraag hoe we in een tijd van opkomende autoritaire leiders en falend kapitalisme de democratische vrijheid kunnen herwinnen.

Meeslepende afsluiting in Nieuwspoort

De afsluiting van de Nacht van de Dictatuur is in handen van theatermaker George Tobal. Hij voert in Perscentrum Nieuwspoort zijn meeslepende show ‘Kinderen van Aleppo’ op, over studentenprotesten tijdens de Syrische Burgeroorlog. Na afloop is de sociëteit van Nieuwspoort geopend voor de bezoekers van Nacht.

Welke waarheid kies jij?

De centrale vraag van dit jaar ‘welke waarheid kies jij?’ komt terug in verschillende onderwerpen die tijdens de Nacht aan bod komen. Tijdens de Nacht wordt de bezoeker geprikkeld om na te denken over wat hij of zij doet om erachter te komen wat de waarheid is en welke verhalen je gelooft als het gaat om macht, politiek en autoriteit.

Zo gaat Jan Pronk in een serie gesprekken in op de geldstromen naar dictaturen. Pronk start het eerste gesprek met een introductie op de financiering van autoritaire regimes met hoogleraar Bob Hoogeboom. Vervolgens gaat hij in gesprek met onderzoeksjournalist Robert Kosters van Follow the Money en journaliste Karlijn Kuipers over de Troika Laundromat.

Daarnaast geeft Bellingcat-redacteur Pieter van Huis een lezing over de methodes van dit onderzoekscollectief. In de lezing over zijn nieuwste boek ‘De Nieuwe Wereldorde’ stelt Rob de Wijk het uit elkaar vallen van het Westen aan de kaak en waarschuwt hij voor Chinese dominantie.

Exposities en rondleidingen

Een andere blik op vrijheid en democratie bieden ook de exposities tijdens de Nacht. Zo gaat Lost and Found over het lot van de meer dan 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen in Europa. Verder zijn er nachtelijke rondleidingen en kun je de avond starten met een dictatoriale Nachthap in Nieuwspoort.

Film

De avond voorafgaand aan 13 september staat het Filmhuis Den Haag ook in het teken van de Nacht. Daar draait ‘The Swallows of Kabul’: een animatiefilm over twee echtparen die elk op hun eigen manier proberen te overleven in het door de Taliban onderdrukte Kabul.

Het volledige programma is te vinden op www.nachtvandedictatuur.nl.
Ook in Rotterdam (Arminius), Amsterdam (DeBalie) en Groningen (Studium Generale) vindt de Nacht van de Dictatuur plaats.

Laatste Nieuws