Minister Judith Uitermark (BZK) op bezoek bij ProDemos

Op maandag 8 juli bracht Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een bezoek aan ProDemos in Den Haag om met eigen ogen te zien hoe ProDemos jongeren laat kennismaken met de democratische rechtsstaat. Samen met vmbo-schoolklassen uit Nieuw-Vennep en Veendam deed de minister twee populaire onderdelen uit de Haagse educatieve programma’s: de Kamerdebatsimulatie en het DemocratieLAB.

De middag begon met een korte presentatie over het werk van ProDemos door directeur Eric Stokkink en vice-voorzitter van de Raad van Toezicht Maria van de Schepop. Minister Uitermark kreeg van hen bijvoorbeeld te horen hoeveel leerlingen en studenten ProDemos weet te bereiken, maar ook wat de uitdagingen zijn waar ProDemos voor staat.

Na de presentatie ontmoette de minister twee klassen van het Herbert Vissers College uit Nieuw-Vennep in een zaal die precies lijkt op de plenaire zaal van de Tweede Kamer. De leerlingen speelden een Kamerdebat na en debatteerden over een wetsvoorstel om het openbaar vervoer voor iedereen gratis te maken. De minister nam plaats in ‘vak K’ en vertolkte het kabinetsstandpunt.

Na deze Kamerdebatsimulatie liep minister Uitermark mee in het DemocratieLAB met Desteny en Jayden, leerlingen van OSG Winkler Prins uit Veendam. In deze interactieve tentoonstelling onderzoeken leerlingen hun houding ten opzichte van de democratie en staan ze stil bij vragen als ‘Wat vind ik belangrijk in een democratie?’. Minister Uitermark: ‘Ik vond het fijn om te zien hoe jongeren bij ProDemos leren over democratie en van hen te horen wat zij belangrijk vinden. De democratie is van iedereen, ook van jongeren. Het is belangrijk dat zij dit ook zo voelen. We moeten onze democratie met trots beschermen en koesteren, ook juist voor de toekomst van jongeren.’

Foto: Fred Libochant (BZK)
Foto: Fred Libochant (BZK)
Foto: Fred Libochant (BZK)

Laatste Nieuws