Minister Bruins Slot op bezoek bij Scalda in Terneuzen
Maandag 7 november is minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op bezoek gegaan bij de Scalda-vestiging, een school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, in Terneuzen. Hier ging zij in gesprek over burgerschap met docenten en mbo-studenten, en sloot ze aan bij een gastles van ProDemos over politieke partijen.
Uitdagingen bij het burgerschapsonderwijs
Op Scalda sprak minister Bruins Slot eerst met docenten burgerschap over de uitdagingen waar zij voor staan. Zo spraken docenten over hoge schooluitval doordat studenten soms wel twee uur onderweg zijn van huis naar school (en vice versa) en dit op een gegeven moment te veel vinden. Door deze lange reistijd kiezen studenten ook niet altijd de opleiding die ze het liefst zouden volgen, maar de opleiding die dichtbij is. En dit kan zorgen voor motivatieproblemen. De docenten vertellen de minister daarnaast hoe zij de burgerschapslessen concreet maken voor hun studenten. Studenten die zich niet altijd onderdeel voelen van de maatschappij. Dit doen de docenten door zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van hun studenten; door voorbeelden te gebruiken uit de praktijkstages of door belastingaangifte te doen en DigiD’s aan te vragen in de les. Ook sluiten ze aan bij de actualiteit, zoals bijvoorbeeld verkiezingen of nu het bezoek van minister Bruins Slot. Maar met twee lesuren per week is dit voor de docenten een hele opgave.
In gesprek met studenten
Na het gesprek met de docenten vindt een gesprek met drie tweedejaarsstudenten plaats. Met hen spreekt minister Bruins Slot over wat ze leren tijdens de burgerschapslessen. Eén van de studenten vindt het goed dat ze leert wat haar rechten zijn. Zodat ze weet wat ze wel en niet mag doen, maar ook wat de overheid wél en niet mag doen: “Ik kan tegen de politie zeggen dat zij niet zomaar mijn huis binnen mogen komen.” De minister vraagt de studenten of ze nog een boodschap aan haar hebben. Eén studente vertelt de minister dat niet overal in haar omgeving goed busvervoer is en dat ze daarom vaak de auto neemt. Maar dat is erg duur, ook omdat ze dan gebruik moet maken van een toltunnel die onder de Westerschelde doorgaat. De minister neemt haar opmerking mee naar haar afspraak bij de provincie Zeeland die avond en vertelt dat minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) werkt aan een plan om de tunnel gratis te maken.
De minister neemt deel aan een gastles
Na dit gesprek loopt de minister naar een klaslokaal waar ze aansluit bij een gastles ‘politieke partijen’ van ProDemos. Minister Bruins Slot doet mee met het onderdeel ‘Over de lijn’. Tijdens dit onderdeel krijgen studenten stellingen over actuele politieke onderwerpen voorgeschoteld en lopen ze vervolgens naar de ‘eens’- of ‘oneens’-kant. De klas doet actief mee en er ontstaan debatten over de hoogte van belastingen, gebruik maken van je stemrecht en softdrugs. Tot slot komt de stelling ‘In mijn keuze voor een opleiding speelt reistijd een rol’ voorbij. Bijna alle studenten staan bij ‘eens’. Student: “Een uur wachten als je de bus hebt gemist is echt niet leuk en dan betaal je ook nog eens 26 euro per dag.”
Wat zouden de studenten veranderen aan Nederland?
Als afsluiter vraagt minister Bruins Slot de studenten wat zij zouden veranderen aan Nederland. Eén student zegt: “Betere zorg.” Een tweede student pleit voor meer woningen en lagere gasprijzen. De derde student wil graag beter openbaar vervoer en minder belasting betalen.
De minister sluit haar bezoek aan Scalda af met een aanmoediging aan de studenten: “Wat heb je nodig om politicus te worden? Geen opleiding, alleen de wil om iets te veranderen.”