Kijk- en luistertips over democratie en rechtsstaat #5

Nu ProDemos tijdelijk geen live-evenementen organiseert, attenderen we je graag op (online) evenementen, publicaties en audiovisuele producties van andere organisaties die te maken hebben met democratie en rechtsstaat. Dat doen we dagelijks op Twitter  en de beste tips verzamelen we hier. Dit is aflevering #5.

Leestip

1. Experiment: verzin een politieke slagzin

Wat worden de verkiezingsslogans van de Tweede Kamerverkiezingen 2021? Hoe vat je programma en filosofie samen in één boodschap, die emoties oproept én die past bij de lijsttrekker? En worden de verzonnen slogans straks daadwerkelijk gebruikt?

Lees erover op online tijdschrift Neerlandistiek en verzin je eigen slogan.


Luistertips

1. Christ Klep over de erfenis van Srebrenica

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de enclave Srebrenica viel met de genocide als direct gevolg. In aflevering 4 van onze eigen ProDemos Podcast gaat Marcel Bamberg in gesprek met militair historicus Christ Klep over de val van Srebrenica en de gevolgen hiervan voor de Nederlandse politiek en militaire missies.

Beluister op onze podcast-pagina.


2. Over het concept ‘vrijheid’ door de eeuwen heen

Hoogleraar Annelien de Dijn (moderne politieke geschiedenis) spreekt over o.a. hypocrisie onder vrijheidsdenkers. Hoe werd vrijheid een politiek wapen om de belangen van een piepkleine minderheid te beschermen?

Beluister de podcast op de website StukRoodVlees.


3. Tien wetten die elke lijsttrekker zich moet inprenten

Deze aflevering van podcast Betrouwbare Bronnen van Binnenhof-watcher Jaap Jansen gaat over kansen en bedreigingen voor de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar maart.

Beluister de aflevering op Betrouwbare Bronnen.


4. College over wat de rechtspraak zo mooi maakt

Robine de Lange (president van de rechtbank Rotterdam en voorzitter van de landelijke presidentenvereniging) over ontwikkelingen binnen en buiten de rechtspraak en wat het vak zo mooi maakt.

Beluister de podcast van BNR-programma Big Five.


5. Een verbod op politieke partijen en de achtergronden

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren maakte onlangs bekend dat er een wet op politieke partijen komt, die het makkelijker zou maken om politieke partijen te verbieden. Waar komt het vandaan? Hoeveel partijen werden in Nederland verboden na WOII? Waarom voldoet het oude systeem niet? Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema wordt erover geïnterviewd in het radioprogramma OVT over geschiedenis.

Beluister het bij de VPRO.


Kijktips

1. De stem van de straat in het participatieproces

Waarom horen we ‘de stem van de straat’ maar weinig in participatieprocessen? Te gast in het programma Stem van de straat in StudioP zijn o.a. Josje den Ridder (Sociaal en Cultureel Planbureau, SCP) en Job Cohen (oud-politicus en bestuurder).

Bekijk fragmenten of de hele uitzending op Kennisknooppunt Participatie.


2. Corona en de reactie van Nederlandse en Duitse populisten

De reeks lezingen ‘Populism and the Pandemic- A Comparative Perspective’ onderzoekt de reactie van populisten in verschillende landen op de COVID-19 pandemie. In deze aflevering komen Nederland en Duitsland aan bod, waarover Sarah de Lange (bijzonder hoogleraar politicologie) en Marcel Lewandowsky (Assistant Professor, Center for European Studies) spreken.

Bekijk de lezingen op European Studies.


3. Hoe beïnvloedt corona mensenrechten wereldwijd?

Een nieuwe monitor van International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) laat de invloed zien van COVID-19 op democratie en mensenrechten in de wereld.

Bekijk de monitor en de informatie.


4. Hoe werkt de Eerste Kamer in coronatijd?

Remco Nehmelman, hoogleraar en griffier van de Eerste Kamer legt voor de Vereniging van Bestuurskunde uit hoe de Eerste Kamer werkt – en dan vooral in coronatijd.

Bekijk het op het VB-kanaal op YouTube.

Laatste Nieuws