Kijk- en luistertips over democratie en rechtsstaat #4

Nu ProDemos tijdelijk geen live-evenementen organiseert, attenderen we je graag op (online-)evenementen, publicaties en audiovisuele producties van andere organisaties die te maken hebben met democratie en rechtsstaat. Dat doen we dagelijks op Twitter  en de beste tips verzamelen we hier. Dit is aflevering #4.

Leestips

1. Clarice Gargard in Vrij Nederland: ‘We kunnen pas vooruit als we het vreselijke verleden in het heden herkennen’

Het is net of de wereld die normaal zo vijandig is naar mensen zoals wij, even stilstaat en luistert, schrijft Clarice Gargard in een essay over racisme. Voorzichtig hoopt ze op het begin van een nieuw tijdperk, dat alleen kan aanbreken als we het verleden allemaal in de ogen durven kijken.

Lees het bij Vrij Nederland.


2. Longread ‘Populism without borders’

Auteur Benjamin Moffitt spreekt over zijn nieuwe boek ‘Populism’ waarin hij erin slaagt een overzichtelijk overzicht te geven van bestaande onderzoeken naar populisme wereldwijd.

Lees het hele artikel bij Political Observatory on Populism.


3. Parlementen en burgers in coronatijden

Hoe blijven parlementen communiceren met hun burgers in tijdens van corona? En hoe blijf je je burgers bereiken. Het Tsjechische parlement heeft een pagina aan deze vraagstukken geweid met een educatief initiatief.

Bekijk de pagina op de website van het parlement.


Luistertips

1. Srebrenica op NPO Radio1

Vanaf 6 juli verschijnt elke dag een aflevering van de achtdelige podcastserie: De Val van Srebrenica, waarin de val van de enclave Srebrenica gereconstrueerd wordt.

Hier vind je de trailer en meer informatie.


2. Podcast Café Europa van het Haagsch College

Backstage bij de Brusselse besluitvorming met als gast Yvette van Eechoud, directeur Europese en Internationale zaken bij het ministerie van Economische Zaken. Hoe komen besluiten tot stand?

Luister via Spotify.


3. 7 podcast-tips die je wat leren over racisme en ongelijkheid

Doet wat het zegt: geeft een aantal goede podcasttips die je meer leren over racisme en ongelijkheid.

Bekijk de tips bij Welingelichte kringen.


4. Podcast over de Haagse lobby in coronatijd

Een nieuwe podcastaflevering van Beeld en Geluid met deze keer Haagse lobbyist Mariëlle van Oort. Waarin zij spreekt over belangenbehartiging in tijden van corona. ”Politici even aanschieten is er niet meer bij”.

Meer informatie en luisteren.


Kijktips

1. 2 webinars van Pakhuis De Zwijger over online participatie in de politiek en buurtbudgetten

Het eerste webinar trekt essen uit drie maanden corona over in contact blijven met je burgers. Het tweede webinar bespreekt de experimenten die gedaan zijn met buurtbudgetten in Amsterdam. Wat zijn de resultaten en wat kunnen andere gemeenten hiervan leren?

Webinar online participatie

Webinar buurtbudgetten


2. Webinar quickscan lokale democratie

Democratie in Actie organiseerde op 12 juni een webinar over de vraag hoeveel ruimte burgers ervaren om mee te praten, denken of beslissen over gemeentelijk beleid. De gemeente Zwolle onderzoekt het met de Quick Scan Lokale Democratie. Tijdens de webinar hoor je hoe dit werkt.

Bekijk het webinar hier.


3. Hot Politics Lab: emoties en populisme

Het Hot Politics Lab sprak dit keer met Agneta Fischer, Hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Fischer vertelt over haar onderzoek waarin ze laat zien hoe emoties populistische attitudes vormen en welke emoties dat zijn.

Bekijk of beluister via de website.


4. Oh Oh Den Haag: Mark Rutte’s regeerstijl

De politieke talkshow van De Balie bespreekt deze keer de regeerstijl van Mark Rutte. Wat betekent het om een land door verschillende crises te leiden?

Bekijk via de website van De Balie.


Doetips

1. Doe mee aan onderzoek van de Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam doet een experiment waarin onderzoekers kijken hoe mensen reageren op politieke kwesties. Het experiment duurt max. 75 min en je verdient er ook nog eens €12,50 mee!

Lees meer over het onderzoek.

Laatste Nieuws