Huis voor democratie en rechtsstaat

Kijk- en Luistertips over democratie en rechtsstaat #3

woensdag 10 juni 2020

Ter vervanging van de live-evenementen van onze ProDemos Academie ontwikkelen wij nu podcasts en andere nieuwe online-activiteiten. Daarnaast attenderen we nu structureler op online-evenementen van andere organisaties en op publicaties en audio-(visuele) producties van derden. Meer verdiepende informatie delen we via onze Activiteitenladder (hier aanmelden) en op Twitter delen we lees-, luister- en kijktips. Hierbij verzameling #3 van die tweets.

8 juni – Kijktip: Documentaire Hart van de democratie

Een uniek kijkje achter de schermen in politiek Den Haag in 2Doc in de documentaire “Hart van de democratie” op NPO2. Kijk mee tijdens het werk van de politiek verslaggevers en een van onze ProDemos-begeleiders!

Kijk hier de documentaire terug.

5 juni: Leestip: StukRoodVlees over polarisatie in de VS

Op StukRoodVlees.nl een artikel van politicoloog Tom van der Meer over hoe polarisatie in de VS de Amerikaanse democratie op spanning zet. Welke rol speelt democratie tegenwoordig in de VS en op welke manieren staat de Amerikaanse democratie onder druk?

Lees hier het artikel.

4 juni – Luistertip: Opinie 17 Miljoen Burgemeesters

Op de website van BNR het opiniestuk ’17 miljoen burgemeesters’ van Jaap Jansen over de Black-Lives-Matterdemonstraties van vorige week. “Opeens telde Nederland 17 miljoen burgemeesters”.

Beluister en/of lees zijn column hier.

2 juni – Kijktip: Strijd tegen rassenongelijkheid

De protesten tegen buitensporig politiegeweld en rassenongelijkheid vinden op talloze plekken in de wereld plaats. Maar hoe ziet de strijd tegen rassenongelijkheid er door de eeuwen heen uit? NPO focus heeft een overzichtpagina met beeldmateriaal en tekst samengesteld waarop verschillende aspecten van rassenongelijkheid door de jaren heen belicht worden.

Lees en bekijk alles op deze pagina van NPO Focus.

29 Mei – Kijktip: Quick Scan Lokale democratie

Op 12 juni presenteert Lokale Democratie een webinar over de Quick Scan Lokale Democratie. Hét instrument om stil te staan bij de stand van de lokale democratie in jouw gemeente.Hoe denken raadsleden, ambtenaren, collegeleden én inwoners over de lokale democratie en wat zijn hun wensen?

Je kunt je nog aanmelden voor de webinar op deze pagina.

28 Mei – Luistertip: Museum van de Democratie

Minister Sigrid Kaag voegt als laatste dit voorjaar een museumstuk toe aan het Museum van de Democratie van NPO Radio1. De minister voegt de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) toe aan het museum, het beginpunt van de Europese Unie.

Luister haar motivatie hier terug.

22 Mei – Leestip: De lokale democratie in crisistijd

In het artikel ‘De lokale democratie in crisistijd’ van Platform O, bespreekt Maartje Peter, bijzonder hoogleraar bestuurskunde aan Maastricht University, de bijzonderheden en beperkingen van de lokale democratie in tijden van corona. Kunne raadsleden hun werk nog wel goed doen en kunnen ze nog voldoende contact houden met burgers en organisaties?

Lees hier het artikel op de website van Platform O.

21 Mei – Luistertip: Global Gossip

De Podcast Global Gossip van Ruud Schapenk en Mendeltje van Keulen. In de eerste drie afleveringen zijn als gast journalisten Stéphane Alonso en Willem Post en Lily Sprangers van het Leiden Asia Centre. Hoe staat het met de internationale politiek in tijden van corona?

Luister hier de afleveringen.