Huis voor democratie en rechtsstaat

Kijk- en luistertips over democratie en rechtsstaat #2

maandag 25 mei 2020

Door de coronacrisis zijn alle evenementen georganiseerd door onze ProDemos Academie afgelast of uitgesteld. We zijn nu bezig vervangende online-activiteiten te ontwikkelen zoals podcasts en berichten van onze buitenlandse correspondenten over democratie en rechtsstaat. Daarnaast attenderen we nu structureler op online-evenementen van andere organisaties en op publicaties en audio-/audiovisuele producties van derden. Meer verdiepende informatie delen we via onze Activiteitenladder (hier aanmelden) en op Twitter delen we lees-, luister- en kijktips. Hierbij de tweede verzameling van die tweets.

19 mei – Kijktip: NRC Thuis Live over de lockdown op het binnenhof

Politiek redacteuren Lamyae Aharouay en Mark Lievisse Adriaanse van het NRC over het einde van de lockdown op het Binnenhof. Zijn er aanpassingen gedaan in het huis van de democratie voor het ‘nieuwe normaal’?

Kijk hier de aflevering van NRC Thuis Live terug.

18 mei – Kijktip: De Niet Meer Normaal Show

Tijdens de eerste aflevering van De Niet Meer Normaal Show van De Balie stelden de Kiesmannen de vraag: betaalt de jonge generatie straks de rekening van de crisis of grijpen zij juist hun kans om het ‘nieuwe normaal’ vorm te geven? O.a. Europarlementariër Samira Rafaela (D66) was te gast.

Kijk hier de eerste aflevering van De Niet Meer Normaal Show terug.

16 mei – Kijktip: Turning Tables

Kijk de eerste aflevering terug van de nieuwe reeks van Oxfam Novib en De Balie genaamd Turning Tables. Met als onderwerp: Internationale steun tijdens een economische crisis? Samen met o.a. Han ten Broeke werd hierover gesproken.

Kijk hier de eerste aflevering van Turning Tables terug.

15 mei – Kijktip: Special State of Science

In deze aflevering van Special State of Science van Platform O, sprak Wim van de Donk, hoogleraar bestuurskunde over de beleidsaanpak rondom corona.

Kijk de aflevering van Special State of Science hier terug.

14 mei – Kijktip: Aan de slag met

De gratis webinar ‘Aan de slag met digitale inspraak en participatie in Coronatijd’, werd georganiseerd door Doe Democratie.De centrale vraag die behandelt werd was: Hoe organiseer je online participatie binnen organisaties?

Kijk de webinar hier terug.

13 mei – Luistertip: Podcast ‘Today’

In de Engelstalige podcast ‘Today in Focus’ van de The Guardian inzichten over de Britse corona app. De app wordt al in een deel van het VK getest dus de grote vraag is: zal de contact-tracing app werken?

Luister de podcast hier terug.

9 mei – Luistertip: Dr. Kelder & Co

 

In radioprogramma dr. Kelder en Co werd er gesproken over het al dan niet incompleet zijn van de grondwet. Worden onze grondrechten nog wel genoeg gewaarborgd en wat merken wij daarvan in tijden van corona?

Luister de aflevering hier terug.

11 mei – Kijktip: Francis Fukuyama, In Government We Trust

In de webinar van De Balie en The John Adams Institute sprak politiek wetenschapper Francis Fukuyama over hoe corona nationale democratieën en politieke relaties beïnvloedt.

Kijk de webinar hier terug.

9 mei – Luistertip: EU Spotify playlist

Waar denk jij aan bij Europa? Als je antwoord ‘K3’ is, zit je goed met deze playlist ter ere van de Dag van Europa!

8 Mei – Luistertip: StukRoodVlees Podcast

Over afsplitsingen in de Tweede Kamer en het frame van ‘zetelroof’, met Tom van der Meer. Een interessant onderwerp dat actueler dan ooit is.

Luister de podcast aflevering hier terug.

7 mei – Luistertip: Museum van de Democratie

Democratie is altijd in beweging. Daarom voegt een gastconservator elke week iets toe aan het ‘Museum van de Democratie’ op NPO Radio1. Alle stukken en verhalen vormen samen het verhaal van onze democratie. Het eerste verhaal komt van voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet over het lege plankje in de Handelingenkamer.

Luister hier alle stukken en verhalen terug.

6 mei – Kijktip: VPRO Tegenlicht Meet Up

Wat betekent de coronacrisis op de lange termijn voor globalisering en bijbehorende sociale, politieke en economische trends? Dat is de vraag die wordt behandeld in de VPROs Tegenlicht Meet Up Livecast.

Kijk de aflevering hier terug.

4 mei – Kijktip: Haagsch College corona colleges

Het Haagsch College heeft corona colleges online staan waarin Mathieu Segers (hoogleraar Europese geschiedenis en integratie) spreekt over corona en de betekenis ervan voor democratie en rechtsstaat van Europa.

Je kunt de colleges hier bekijken.

1 mei- Kijktip: De Balie Coronagesprek

De Balie hield een live coronagesprek met speciaal hoogleraar politicologie Sarah de Lange over de reacties van populistische en nationalistische leiders in crisistijden, en wat dit betekent voor toekomstig kiezersgedrag.

Bekijk het gesprek hier terug.