Huis voor democratie en rechtsstaat

Jouw stem telt: Verkiezingsfestivals op 10 mbo’s

maandag 28 maart 2022

Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda College te Rotterdam

Op 14, 15 en 16 maart 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Verkiezingen waar jongeren over het algemeen niet echt warm voor lopen. Dat is jammer, want de gemeenteraad heeft ongemerkt heel veel invloed op je dagelijks leven. Om dit duidelijk te maken en te laten zien waarom het belangrijk is om je stem te laten horen, werden er Verkiezingsfestivals op mbo’s georganiseerd door ProDemos samen met de Nationale Jeugdraad (NJR). Dit jaar vonden er tien festivals plaats in de provincies Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Groningen en Friesland.

Invloed uitoefenen

Tijdens zo’n Verkiezingsfestival zijn er een hele dag verschillende activiteiten op school. Zo gingen studenten tijdens een workshop ‘Invloed uitoefenen’ in op de voor hun belangrijke thema’s, om vervolgens samen te bedenken hoe deze thema’s onder de aandacht kunnen worden gebracht bij de gemeente. Onderwerpen als woningnood, meer groen op straat en stagevergoeding werden vaak genoemd. Sommige studenten zien demonstreren als het beste middel om aandacht te creëren hiervoor, terwijl anderen juist een meerwaarde zien in aandacht vragen via sociale media. Tijdens het presenteren van de opdracht, konden studenten van elkaars ideeën leren en merkten ze dat het ook zinvol kan zijn om meerdere manieren met elkaar te combineren.

Bezoek van politieke partijen en kandidaatsraadsleden

Op alle mbo’s brachten meerdere kandidaatsraadsleden uit de gemeente een bezoek. Tijdens vraaggesprekken met hen hoorden studenten meer over de onderwerpen die deze raadsleden belangrijk vinden. Daarbij was er ruimte om vragen te stellen over hun werk en de gemeenteraad in het algemeen. Studenten waren vooral benieuwd waarom de kandidaat-raadsleden graag de gemeenteraad in willen en wat zij zelf het belangrijkst vinden.

Veel politieke partijen waren daarnaast aanwezig op het festivalterrein in de school. Een goede plek om meer te leren over de standpunten van partijen, maar ook om toffe activiteiten te doen zoals stickers plakken op de StickerStemWijzer, een bijdrage toevoegen aan de ‘klaagmuur’ of zelf een campagneposter maken. Om het feest compleet te maken pakten verschillende mbo’s uit met taart en zelfs een DJ!

Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda te Rotterdam

Afsluitend debat

De grote afsluiter van de dag: een debat tussen meerdere politieke partijen. Aan de hand van onderwerpen die studenten als het meest belangrijk hadden bestempeld, werden stellingen behandeld in het debat. Studenten konden door middel van rode/groene kaarten mee stemmen over stellingen en kandidaatsraadsleden het vuur aan de schenen leggen. Dit deden zij door vragen te stellen als ‘U belooft nu wel veel goeds voor de jongeren, maar hoe weet ik zeker dat u dat ook echt gaat doen?’ en ‘Hoe gaat u ervoor zorgen dat de geestelijke gezondheidszorg de komende jaren wordt verbeterd, zodat ik niet nog een jaar hoef te wachten?’. Zo leidde het debat ook tot flinke discussies tussen partijen onderling. Een mooie afsluiting van een feestelijke en leerzame dag.

Verkiezingsfestival 15 maart 2022 op het Albeda te Rotterdam

Bekijk hieronder een video van Albeda Next over het Verkiezingsfestival op het Albeda te Rotterdam