Huis voor democratie en rechtsstaat

Hoera! Al onze educatieve programma’s in Den Haag vinden weer plaats

vrijdag 1 april 2022

We hebben lang uitgekeken naar deze dag en nu is het eindelijk zover: vanaf maandag 18 april kunnen al onze educatieve programma’s in Den Haag weer plaatsvinden, inclusief bezoek aan de Tweede Kamer. Hoera! 

Sinds maart 2020 hadden wij op en af te maken met restricties in verband met het coronavirus. Er waren zelfs periodes waarin er in Den Haag helemaal geen educatieve programma’s konden plaatsvinden. Wat was het toen stil bij ons in het gebouw… In die periodes hebben we hard gewerkt aan allerlei (online) programma’s en andere oplossingen. Hierdoor is ons aanbod breder geworden en gaan we ons blijvend ontwikkelen in online/hybride vormen van lesgeven, maar natuurlijk misten we de vele voetstappen in ons trappenhuis wel.

Terug in de Tweede Kamer

De start van schooljaar 2021/2022 beloofde veel goeds. We bezochten voor het eerst met leerlingen de nieuwe tijdelijke locatie van de Tweede Kamer, zoals te lezen was in het nieuwsbericht ‘Terug in de Tweede Kamer’. We konden toen nog enkel klassen uit het voortgezet onderwijs ontvangen, maar het was een begin! Helaas was de pret van korte duur want begin december sloten de deuren van de Tweede Kamer opnieuw, toen de coronamaatregelen weer werden aangescherpt.

Na de heropening van de scholen halverwege januari kon er weer worden opgestart en toen ging het snel: de Eerste en de Tweede Kamer openden de deuren voor steeds meer groepen scholieren en (nieuwe) enthousiaste begeleiders gingen bij ons aan de slag om iedereen te ontvangen in Den Haag. Wel moesten we nog programma’s aanpassen en jammer genoeg ook groepen teleurstellen, want nog niet iedereen kon een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. We willen dan ook nogmaals onze dank uitspreken naar alle docenten en scholieren voor hun geduld en begrip.

Leerlingen bezoeken de nieuwe tijdelijke Tweede Kamer tijdens hun educatieve programma

Dinsdag 19 april

En nu lijkt het tij dus echt gekeerd. Dinsdag 19 april (de dag na Pasen) staat rood omcirkeld op onze kalender en achter de schermen zijn we hard bezig om alles gereed te maken. Naast middelbare scholieren zijn dan ook weer mbo-studenten, nieuwe Nederlanders en studenten van lerarenopleidingen welkom. Iedereen die een Haags programma volgt gaat standaard op bezoek bij de Tweede Kamer en bij een lang programma kan er soms zelfs een bezoek worden gebracht aan de Eerste Kamer. Na ruim twee jaar zijn we dan weer terug op onze normale capaciteit van circa 30 klassen per dag in Den Haag!

Leerlingen bezoeken de Eerste Kamer tijdens hun educatieve programma

Schooljaar 2022/2023

Door dit goede nieuws kijken we ook uit naar het nieuwe schooljaar dat hopelijk vrij blijft van restricties. Vanaf woensdag 20 april 2022, 12.00 uur kunnen docenten hun klas(sen) inschrijven voor onze Haagse educatieve programma’s van september 2022 tot en met december 2022. In oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor programma’s van januari 2023 t/m juni 2023.

Ervaring leert dat de programma’s snel volgeboekt zitten. Bereid je daarom goed voor op het inschrijfmoment en noteer alvast voor jezelf een aantal voorkeursdata. We hebben programma’s voor vo-scholen, praktijkscholen, vso-scholen, mbo’s en lerarenopleidingen in politiek Den Haag. Boeken doe je vanaf 20 april gemakkelijk online via ons reserveringssysteem.

Tot snel in Den Haag!

Leerlingen doen de Grondwetloop op weg naar de Tweede Kamer tijdens hun educatieve programma