GroenLinks grootste partij bij Scholierenverkiezingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wint GroenLinks morgen de Tweede Kamerverkiezingen. D66 en VVD scoren ook hoog bij de scholieren. De PVV eindigt als vierde. De andere partijen volgen op ruime afstand. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen die zojuist bekend is gemaakt bij ProDemos in Den Haag.

Ook bij de Kinderverkiezingen won GroenLinks. Ook hier zien we goede scores voor de VVD en D66 bij de jeugd.

In totaal stemden 140.964 jongeren van scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Bij de Kinderverkiezingen stemden 11.329 kinderen uit groep 7 en 8.

GroenLinks komt bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met 19,3% van de stemmen. Omgerekend zouden dit 30 Kamerzetels zijn. Op de tweede plek eindigt D66 met 17,4 % (27 zetels). De VVD is de derde partij met 15,1% (24 zetels) .

De PVV eindigt bij de scholieren op de vierde plaats met 12,6% (20 zetels). De afstand tot de volgende partijen is vrij groot. Op vijf eindigt het CDA met 5,6%.

In 2012 was de PvdA nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen, zij zijn nu de zevende partij, met 4,8 % van de stemmen.

Ook bij de Kinderverkiezingen wint GroenLinks. Met 20,2% van de stemmen zijn ze de grootste partij. Op twee eindigt de VVD (19%)  en op drie D66 (3%).

Ook hier tekent zich een groot verschil af tussen, in dit geval, de top drie (GroenLinks, VVD en D66) en de andere partijen. Op vier eindigt de Partij voor de Dieren met 8,7 %, gevolgd door PVV (6,1%), SGP (5,7%), ChristenUnie (5,5%) en PvdA (5,2%).

Uitslagen bekijken

Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl kunt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen en de Kinderverkiezingen bekijken. U kunt de landelijke uitslagen zien, de uitslagen per provincie, per gemeente, per plaats en per school. Ook vindt u hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen. Het is ook mogelijk om uitslagen te vergelijken.

Bekendmaking uitslag

Eddy Habben Jansen, directeur ProDemos, maakte de uitslagen bekend in aanwezigheid van leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden en basisschool De Waterlelie uit Den Haag. De leerlingen gingen over de uitslag in gesprek met kandidaat-Tweede Kamerleden, onder leiding van Siham Raijoul, presentatrice bij het NOS Jeugdjournaal.

Namens de politieke partijen waren onder andere aanwezig: Sander Dekker (VVD),  Renske Leijten (SP), Julius Terpstra (CDA), Jan Paternotte en Paul van Meenen (D66), Anil Kumar en Gerard Mostert (ChristenUnie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Willem Pos (SGP), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Gerrit-Jan van Otterloo (50PLUS).

Scholierenverkiezingen

In verkiezingstijd organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo: de Scholierenverkiezingen. Voor de Scholierenverkiezingen waren dit jaar 495 scholen aangemeld, waar 262.062 leerlingen konden stemmen.

Kinderverkiezingen

Daarnaast organiseren we de Kinderverkiezingen voor groep 7 en 8 van de basisschool. Voor de Kinderverkiezingen zijn ruim 13.000 leerlingen aangemeld. Voor de Kinderverkiezingen waren 376 scholen aangemeld. Hier konden 16.335 kinderen stemmen.

De leerlingen stemden op school tussen woensdag 8 maart en dinsdag 14 maart.

Laatste Nieuws