De StemWijzer voor de Europees Parlementsverkiezing 2024 nu online

De StemWijzer voor de Europees Parlementsverkiezing op 6 juni a.s. staat online en is beschikbaar via stemwijzer.nl. Met de StemWijzer van ProDemos vergelijken gebruikers hun mening op 30 stellingen met de mening van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezing. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing van 2023 werd de StemWijzer 9,1 miljoen keer volledig ingevuld.

Stellingen over de toekomst van de EU, klimaat en migratie

Vind je dat de Europese Unie wapens voor Oekraïne moet financieren? Moeten bedrijven gaan betalen voor hun CO2-uitstoot? En vind je dat het gemakkelijker moet worden voor geschoolde werknemers om in de EU te komen wonen en werken? Na het geven van hun mening op 30 stellingen krijgen gebruikers te weten met welke politieke partijen ze het op deze punten het meest eens zijn. 

Toegankelijkheid

De StemWijzer-website is een toegankelijke website. De website is bijvoorbeeld te gebruiken met spraaksoftware en het kleurcontrast is optimaal voor mensen met een visuele beperking. Gebruikers krijgen extra uitleg bij de stellingen en bij moeilijke woorden. De StemWijzer is goedgekeurd volgens de Europese WCAG2.1-richtlijnen voor toegankelijke websites.

Presentatie StemWijzer met lijsttrekkers

Onder aanwezigheid van lijstrekkers en andere kopstukken van de politieke partijen is de StemWijzer vandaag gelanceerd in het Huis van Europa. Bij de presentatie vulden de lijsttrekkers als eersten de StemWijzer in. 

Young Voice

ProDemos maakt meerdere stemhulpen. Volgende week donderdag 16 mei komt [http://ReadSpeaker webReader kan de content van een website hardop voorlezen]Young Voice online, dé stemhulp voor jongeren. Elke stelling wordt toegelicht in een filmpje door verschillende influencers. Daarnaast sluiten de stellingen aan bij de belevingswereld van jongeren.

VoteMatch

Bij de Europees Parlementsverkiezing maken we naast de StemWijzer ook VoteMatch Europe. Dat is een extra website waarop gebruikers hun standpunten kunnen vergelijken met partijen in de hele Europese Unie. Ook deze website staat sinds vandaag online.

Na het invullen van de StemWijzer en het zien van de resultaten kunnen gebruikers ervoor kiezen om naar de VoteMatch website te gaan. Makers van stemhulpen in heel Europa hebben partijen deels dezelfde stellingen voorgelegd.

Foto’s: Bart van Vliet

Laatste Nieuws