Bijna 1,7 miljoen gebruikers voor StemWijzer

StemWijzer EP-verkiezingen 2019 landingspagina

De StemWijzer van ProDemos voor de Europese Parlementsverkiezingen is in totaal 1.679.400 keer ingevuld. Traditiegetrouw was het op de dag voor de verkiezingen en op de verkiezingsdag erg druk bij de StemWijzer. Op 22 mei vulden bijna 400.000 mensen de StemWijzer in. Op verkiezingsdag waren dat er nog eens bijna 600.000.

Bij de laatste Europese Parlementsverkiezingen, in 2014, gebruikten ruim 950.000 mensen de StemWijzer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 waren dat er 6,8 miljoen.

Belangrijkste onderwerpen: Nexit, CO2-uitstoot en terrorisme

Gebruikers kunnen in de StemWijzer extra gewicht toekennen aan de onderwerpen die zij extra belangrijk vinden. Onderwerpen die hier hoog scoren zijn de Nexit, vermindering van  CO2-uitstoot, een gemeenschappelijke database met gegevens over terrorisme-verdachten, verdeling van asielzoekers en de Euro.

Eensgezindheid over Nexit, Euro en terrorismebestrijding

Wat verder opvalt is dat de overgrote meerderheid van de StemWijzergebruikers tegen de Nexit is (88%) en vóór de Euro (87%). Hét onderwerp waar de meeste consensus over bestaat, is dat er een gemeenschappelijke database met gegevens over terrorismeverdachten moet komen. Maar liefst 94% van de StemWijzergebruikers is hier voor.

Onderwerpen waarover de meningen meer verdeeld zijn, zijn: een Europees leger, verbod op dierproeven en de mogelijkheid om te kunnen stemmen op een partij of kandidaat uit een andere lidstaat.

De statistieken zijn te vinden op: https://eu.stemwijzer.nl/tools/#intro
NB: in de statistieken zijn alleen de antwoorden meegenomen van de gebruikers die hiervoor toestemming hebben gegeven.

Laatste Nieuws