Huis voor democratie en rechtsstaat

Voor scholen: lesmateriaal en activiteiten

ProDemos heeft diverse onderwijsmaterialen en -activiteiten over de verkiezingen:

  • Doeboek  – groep 7 en 8 van de basisschool
  • Poster: ‘Politiek in de EU’ – groep 7 en 8 / onderbouw vo
  • Scholierenverkiezingen
  • Verkiezingsfestivals – mbo
  • Gastles verkiezingsspecial – mbo

Doeboek 

Het Doeboek is gericht op het basisonderwijs en zit vol met puzzels, een strip en interessante weetjes. Deze editie gaat over alle verkiezingen van 2019 tegelijk: Provinciale Staten, Waterschappen en de Europese verkiezingen. Heeft u hem nog niet in huis? Bestellen kan nog steeds!

Bestellen
Het Doeboek is per pakket van 30 exemplaren te bestellen in onze webshop. U betaalt alleen de verzendkosten.

Poster ‘Politiek in het Europees Parlement’

ProDemos heeft een poster laten maken over de plaats die het Europees Parlement inneemt in het bestuurlijke stelsel. Op de poster is te zien hoe het Europees Parlement wordt gekozen. Ook de Europese Commissie, de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie staan erop, zodat uw leerlingen kunnen zien wat hun rollen zijn. De poster maakt deel uit van een groter geheel: ‘Wie doet wat in de politiek’.

Hang de poster op in uw lokaal!

Onderdelen:

Scholierenverkiezingen

Hoe ziet het Europees Parlement eruit als jongeren het voor het zeggen hebben? Om hier achter te komen organiseert ProDemos in verkiezingstijd schaduwverkiezingen onder scholieren in het voortgezet onderwijs en mbo. De Scholierenverkiezingen worden altijd nauwgezet door de politiek en de media gevolgd. Ze blijken namelijk een verrassend goede voorspellende waarde te hebben voor de uitslag van de echte verkiezingen.

Zie: www.scholierenverkiezingen.nl

Verkiezingsfestivals

Op 23 mei 2019 organiseert ProDemos, samen met de Nationale Jeugdraad (NJR), zes verkiezingsfestivals op mbo-scholen. Het doel van deze festivals is om studenten te informeren over de verkiezingen, de provincie en het waterschap, en hen te motiveren te gaan stemmen.

In aanloop naar de verkiezingen en het festival geven we gastlessen op school, zodat deze zogenaamde First Time Voters weten waar de verkiezingen over gaan. Op de verkiezingsdag zelf is het vervolgens groot feest op school. Er zijn muziekoptredens, er zijn verschillende activiteiten waarmee studenten prijzen kunnen winnen en natuurlijk wordt de ProDemos StickerStemWijzer ingezet. Samen met de scholen spannen we ons in om het uitbrengen van de stem op de school zelf mogelijk te maken door het plaatsen van een stembureau.

Op deze onderwijsinstellingen vindt een verkiezingsfestival plaats:

  • ROC Midden Nederland, Amersfoort
  • Zadkine, Rotterdam
  • Noorderpoort, locatie Hora Siccamasingel, Groningen (stembureau)
  • ROC Mondriaan, locatie Aspasialaan, Den Haag (stembureau)
  • Horizon College, locatie Alkmaar
  • Leeuwenborgh, locatie Sibemaweg, Maastricht

Neem voor meer informatie contact op met Fleur Poot.

Gastles mbo – Verkiezingsspecial ‘First Time Voters’

In 2019 kunnen uw mbo-studenten misschien wel voor de eerste keer gaan stemmen. Vanaf 1 april 2019 komen we daarom graag naar uw school om de Verkiezingsspecial over de verkiezingen van 23 mei 2019 (Europees Parlement) te geven. Deze gastles bieden we aan in de periode 1 april – 23 mei, in plaats van de gastlessen over democratie.
Boek nu een Verkiezingsgastles!

Zelf doen: download de Toolbox

Docenten en/of (kandidaat-)Europarlementariërs die zelf een gastles willen verzorgen, kunnen gratis onze Toolbox First Time Voters downloaden en de materialen daaruit gebruiken om zelf de Europese verkiezingen te behandelen met een mbo-klas.

Bekijk de Toolbox!