Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Den Haag voor VSO (uitstroomprofiel arbeid)

Medeling i.v.m. het coronavirus

Vanwege de coronamaatregelen zijn alle fysieke programma’s in ieder geval tot en met de kerstvakantie 2020 geannuleerd. Wanneer we weer kunnen  starten met de educatieve programma’s in Den Haag hebben de richtlijnen van het RIVM en de beperkte openstelling van onze partners echter gevolgen voor de invulling van de geboekte programma’s, de starttijden en de duur.

 • Het is niet voor alle klassen mogelijk een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer.
 • Tijd en/of naamgeving van het programma kan afwijken van het geboekte programma.
 • Door de onzekere situatie kan het programma tot op het laatste moment gewijzigd of geannuleerd worden.

Wij hopen dat je daar begrip voor hebt.

Politiek Den Haag voor het VSO

Voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) met het uitstroomprofiel arbeidsmarkt hebben we een boeiend programma in Den Haag.  Leerlingen brengen een bezoek aan de Tweede Kamer, ontdekken het Binnenhof en zien met eigen ogen hoe dicht politiek eigenlijk bij ze staat.

Politiek is geen ver-van-je-bed-show, het gaat ook over jou!

Er zijn twee programma’s voor leerlingen met het uitstroomprofiel arbeidsmarkt:

Politiek in Praktijk
Gevoel voor Politiek

Politiek in Praktijk: voor leerlingen met uitstroomprofiel arbeidsmarkt en dove of slechthorende leerlingen

In Politiek in Praktijk leren de leerlingen dat politiek eigenlijk heel dichtbij hen staat. Centraal staat het spel Stad Bouwen, waarmee de klas ervaart hoe democratische besluitvorming werkt. De leerlingen vormen hun eigen politieke partijen en bouwen samen een stad op. Moet er een ziekenhuis komen? Of toch een park? Er is niet genoeg geld om álles te bouwen. Daarom is het belangrijk dat de partijen met elkaar overleggen en bij meerderheid besluiten wat er gebouwd wordt. 

Dit programma is ook geschikt voor leerlingen die doof of slechthorend zijn. 

In het kort:

Tijdens dit programma bezoeken de leerlingen natuurlijk ook de Tweede Kamer.  

Voor leerlingen met een auditieve beperking is er uiteraard de mogelijkheid één of twee gebarentolken mee te nemen. Aanvullend biedt ProDemos het gebarenboekje ‘Politieke Gebaren’ aan. Hiermee kun je de leerlingen voorbereiden op hun bezoek aan ProDemos. Bekijk het gebarenboekje.  

Praktische informatie
 • In dit programma zit een pauze. Het is mogelijk deze pauze in een zaal bij ProDemos door te brengen.
 • In verband met eventueel leerlingenvervoer start Politiek in Praktijk later in de ochtend, namelijk tussen 10.30 en 11.15 uur.
 • De begeleider is bekend met de doelgroep.
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 20 deelnemers.
 • Speciaal voor leerlingen met een auditieve beperking bieden we de mogelijkheid een gebarentolk mee te nemen.
 • Kom je met leerlingen met een auditieve beperking, vermeld dit dan in het opmerkingenveld van het aanmeldformulier.
 • Voor scholen in het voortgezet onderwijs is er een reiskostenregeling beschikbaar.
 • Voor een bezoek aan de Tweede Kamer geldt vanaf het schooljaar 2020-2021 voor scholieren een aanmeld- en identificatieplicht.  
 • In het dossier ‘Goed voorbereid naar Politiek Den Haag’ vind je praktische informatie over de voorbereiding, het vervoer en de dag zelf.  

Gevoel voor Politiek: voor leerlingen die blind of slechtziend zijn

Politiek gaat over iedereen! Daarom heeft ProDemos de ambitie het voor álle leerlingen in het voortgezet mogelijk te maken de Tweede Kamer te bezoeken. Speciaal voor leerlingen met een visuele beperking biedt ProDemos het programma Gevoel voor Politiek. Het bezoek aan de Tweede Kamer start bij de audiomaquette van het gebouw van De Kamer. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking.

De leerlingen kunnen voelen hoe het gebouw in elkaar zit, terwijl ze via een koptelefoon op een leuke manier informatie krijgen. Ze kunnen kiezen uit verschillende informatiekanalen, bijvoorbeeld ingesproken door cabaretier Vincent Bijlo of door de architect van de nieuwbouw van de Tweede Kamer, Pi de Bruijn.

In het kort:

 • Duur: 3 uur
 • Locatie: Den Haag
 • Dagen: in overleg
 • Om dit programma te boeken, kun je contact opnemen met het team van Politiek Den Haag voor Scholen (070-7570200 / planningbinnenhof@prodemos.nl).

Naast het bezoek aan de Tweede Kamer wordt bij ProDemos de rest van het Binnenhof verkend met een maquette van het Binnenhof zelf. Met behulp van deze maquette proberen we de leerlingen een zo goed mogelijke indruk te geven van Politiek Den Haag. De gebouwen en omgeving worden extra beeldend beschreven. Ook vestigt de begeleider de aandacht op wat er te voelen is op het Binnenhof. Zoals de fontein, de oude stenen muren en waterpomp, en de paaltjes die de toegang voor auto’s blokkeren. Zo komen het Binnenhof en de politiek tot leven.

Praktische informatie
 • Dit programma bevat geen pauze.
 • De begeleider heeft ervaring met de begeleiding van mensen met een visuele beperking.
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers.