Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Den Haag VSO (uitstroomprofiel vervolgonderwijs)

Voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs hebben we een boeiend programma in Den Haag. Leerlingen brengen een bezoek aan de Tweede Kamer, ontdekken het Binnenhof en zien met eigen ogen hoe dicht politiek eigenlijk bij ze staat.

Politiek is geen ver-van-je-bed-show, het gaat ook over jou!

Politiek in Vogelvlucht (voor speciaal onderwijs)

Tijdens dit speciale programma (voor VSO uitstroomprofiel vervolgonderwijs) brengen jouw leerlingen een bezoek aan de Tweede Kamer, ontdekken ze het Binnenhof en ervaren ze dat politiek geen ver-van-je-bed-show is.

Ook gaan de leerlingen het DemocratieLAB in. Bij de keuze van de onderdelen en inrichting van de dag is rekening gehouden met de wens voor meer structuur en voorspelbaarheid.

Duur: 3 uur

Voorbereiding op school
Ter voorbereiding op de excursie naar Den Haag, kun je met de klas aan de hand van deze PowerPoint bespreken wat de leerlingen kunnen verwachten tijdens het programma.

Politiek in Praktijk: voor dove of slechthorende leerlingen

Dove en slechthorende leerlingen kunnen meedoen met het programma Politiek in Praktijk.

  • Deelname aan het programma is gratis.
  • 10 – 20 leerlingen per groep
  • 3 uur
  • Inclusief bezoek aan de Tweede Kamer
  • Interactief spel ‘Stad bouwen’ (klik voor meer info)
  • Leerlingen zien het Binnenhof

De klas wordt ontvangen door een enthousiaste begeleider die bekend is met de doelgroep van het speciaal onderwijs. Het rollenspel is interactief en sluit aan op de belevingswereld van leerlingen. Zo ervaren jouw leerlingen wat democratie is.

Vermeld ‘auditieve beperking’ bij reservering
Boek je dit programma voor leerlingen met een auditieve beperking? Vermeld dit dan duidelijk bij de reservering in het opmerkingenveld.
Om leerlingen voor te bereiden is er het boekje ‘Politieke gebaren’. Je ontvangt dit boekje per mail voorafgaand aan het bezoek aan Politiek Den Haag. Je vindt het gebarenboekje ook hier.

Reserveren

Reserveren kan via ons reserveringssysteem: Reserveren voor schooljaar 2019/2020

Politiek voor leerlingen die blind of slechtziend zijn

In de Tweede Kamer staat een wegwijzer voor mensen met een visuele beperking: de audiomaquette. Met deze interactieve maquette kunnen blinden en slechtzienden voelen hoe de Tweede Kamer in elkaar zit en bijpassende geluidsfragmenten beluisteren.

Ook van de omgeving van het Binnenhof is een maquette gemaakt, die in het Bezoekerscentrum van ProDemos staat.

Aan de hand van deze twee maquettes is er een speciale rondleiding voor leerlingen met een visuele beperking. Tijdens deze rondleidingen wordt er extra beeldend verteld over de gebouwen en een bezoek gebracht aan de maquettes, zodat deelnemers met hun eigen handen kunnen voelen hoe de gebouwen in elkaar zitten.

Reserveren

Neem voor deze rondleiding contact op met ProDemos via mail: arrangement@prodemos.nl of telefoon: 070 – 7570200.