Huis voor democratie en rechtsstaat

Politiek Den Haag VSO (uitstroomprofiel vervolgonderwijs)

Mededeling i.v.m. het coronavirus 

Vanwege de coronamaatregelen zijn alle fysieke programma’s in ieder geval tot en met de kerstvakantie 2020 geannuleerd. Wanneer we weer kunnen  starten met de educatieve programma’s in Den Haag hebben de richtlijnen van het RIVM en de beperkte openstelling van onze partners echter gevolgen voor de invulling van de geboekte programma’s, de starttijden en de duur.

 • Het is niet voor alle klassen mogelijk een bezoek te brengen aan de Tweede Kamer.
 • Tijd en/of naamgeving van het programma kan afwijken van het geboekte programma.
 • Door de onzekere situatie kan het programma tot op het laatste moment gewijzigd of geannuleerd worden.

Wij hopen dat je daar begrip voor hebt.


 

Voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs hebben we een boeiend programma in Den Haag. Leerlingen brengen een bezoek aan de Tweede Kamer, ontdekken het Binnenhof en zien met eigen ogen hoe dicht politiek eigenlijk bij ze staat.

Politiek is geen ver-van-je-bed-show, het gaat ook over jou!

Er zijn drie programma’s voor leerlingen met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs:

Tijd voor Politiek
Politiek in Praktijk
Gevoel voor Politiek

Tijd voor Politiek: voor leerlingen met uitstroomprofiel vervolgonderwijs

Politiek gaat over iedereen! Daarom heeft ProDemos de ambitie het voor álle leerlingen in het voortgezet onderwijs mogelijk te maken de Tweede Kamer te bezoeken. Maar een dag naar Politiek Den Haag zorgt natuurlijk ook voor best veel prikkels. Speciaal voor leerlingen op het VSO met het uitstroomprofiel vervolgonderwijs biedt ProDemos het programma Tijd voor Politiek. Dit programma is beschikbaar voor kleinere groepen en werkt met rustigere werkvormen. Ook zijn de starttijden later en zit er een pauze in het programma. De begeleider is bekend met de doelgroep van het VSO.  

Vaste onderdelen van Tijd voor Politiek zijn: een bezoek aan de Tweede Kamer, het DemocratieLAB en het GPS-spel: de BinnenhofCheck. 

Tijdens het programma bezoek je met de klas de Tweede Kamer. Daarnaast spelen de leerlingen het GPS-spel De Binnenhofcheck en nemen de leerlingen deel aan het DemocratieLAB, waar ze zelfstandig hun houding ten opzichte van de democratie en rechtsstaat onderzoeken.

Voorafgaand aan het bezoek aan ProDemos kan in de klas een wetsvoorstel worden ontworpen. Hier wordt dan gedurende de dag aan gerefereerd. In overleg wordt op de dag zelf besloten om leerlingen al dan niet tussen de grote onderdelen door ook een interactief kruimelpad met opdrachten rond het wetsvoorstel te laten volgen (‘Van wens naar wet’).

Ook nemen de leerlingen deel aan het DemocratieLAB, waar ze zelfstandig hun houding ten opzichte van de democratie en rechtsstaat onderzoeken.

Praktische informatie
 • Er zit een pauze in het programma. 
 • In verband met eventueel leerlingenvervoer start Tijd voor Politiek later in de ochtend, namelijk tussen 10.30 en 11.15 uur. 
 • De begeleider is bekend met de doelgroep van het speciaal onderwijs. 
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers. 

Politiek in Praktijk: voor leerlingen die doof of slechthorend zijn

In Politiek in Praktijk leren de leerlingen dat politiek eigenlijk heel dichtbij hen staat. Centraal staat het spel Stad Bouwen, waarmee de klas ervaart hoe democratische besluitvorming werkt. De leerlingen vormen hun eigen politieke partijen en bouwen samen een stad op. Moet er een ziekenhuis komen? Of toch een park? Er is niet genoeg geld om álles te bouwen. Daarom is het belangrijk dat de partijen met elkaar overleggen en bij meerderheid besluiten wat er gebouwd wordt. 

In het kort:

Tijdens dit programma bezoeken de leerlingen natuurlijk ook de Tweede Kamer.  

Voor leerlingen met een auditieve beperking is er uiteraard de mogelijkheid één of twee gebarentolken mee te nemen. Aanvullend biedt ProDemos het gebarenboekje ‘Politieke Gebaren’ aan. Hiermee kun je de leerlingen voorbereiden op hun bezoek aan ProDemos. Het gebarenboekje vind je hier.  

Praktische informatie
 • In dit programma zit een pauze. Het is mogelijk deze pauze in een zaal bij ProDemos door te brengen. 
 • In verband met eventueel leerlingenvervoer start Politiek in Praktijk later in de ochtend, namelijk tussen 10.30 en 11.15 uur. 
 • De begeleider is bekend met de doelgroep. 
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 20 deelnemers.
 • Speciaal voor leerlingen met een auditieve beperking bieden we de mogelijkheid een gebarentolk mee te nemen. 
 • Kom je met leerlingen met een auditieve beperking, vermeld dit dan in het opmerkingenveld van het aanmeldformulier.

Gevoel voor Politiek: voor leerlingen die blind of slechtziend zijn

Politiek gaat over iedereen! Daarom heeft ProDemos de ambitie het voor álle leerlingen in het voortgezet mogelijk te maken de Tweede Kamer te bezoeken. Speciaal voor leerlingen met een visuele beperking biedt ProDemos het programma Gevoel voor Politiek. Het bezoek aan de Tweede Kamer start bij de audiomaquette van het gebouw van De Kamer. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking.

De leerlingen kunnen voelen hoe het gebouw in elkaar zit, terwijl ze via een koptelefoon op een leuke manier informatie krijgen. Ze kunnen kiezen uit verschillende informatiekanalen, bijvoorbeeld ingesproken door cabaretier Vincent Bijlo of door de architect van de nieuwbouw van de Tweede Kamer, Pi de Bruijn.  

In het kort:

 • Duur: 3 uur
 • Locatie: Den Haag
 • Dagen: in overleg
 • Om dit programma te boeken, kun je contact opnemen met het team van Politiek Den Haag voor Scholen (070-7570200 / planningbinnenhof@prodemos.nl).  

Naast het bezoek aan de Tweede Kamer wordt bij ProDemos de rest van het Binnenhof verkend met een maquette van het Binnenhof zelf. Met behulp van deze maquette proberen we de leerlingen een zo goed mogelijke indruk te geven van Politiek Den Haag. De gebouwen en omgeving worden extra beeldend beschreven.. Ook vestigt de begeleider de aandacht op wat er te voelen is op het Binnenhof. Zoals de fontein, de oude stenen muren en waterpomp, en de paaltjes die de toegang voor auto’s blokkeren. Zo komen het Binnenhof en de politiek écht tot leven. 

Praktische informatie
 • Dit programma bevat geen pauze. 
 • De begeleider heeft ervaring met de begeleiding van mensen met een visuele beperking.  
 • Aantal deelnemers: minimaal 10 tot maximaal 32 deelnemers. 

Coronamelding

Geen fysieke activiteiten t/m 16 mei 2021, en tot de zomer definitief geen Haagse schoolprogramma's. Online programma's zijn wel mogelijk.
Bekijk het actuele aanbod