Huis voor democratie en rechtsstaat

Aanbod voor VSO – uitstroomprofiel vervolgonderwijs

Bekijk hieronder welke programma’s en excursies ProDemos heeft die geschikt zijn voor het VSO met uitstroomprofiel vervolgonderwijs.

Excursies

Voor alle programma’s en excursies die u boekt, geldt:

  • Vermeld in het aanmeldformulier dat het om leerlingen uit het speciaal onderwijs gaat, welke leerroute/uitstroomprofiel zij volgen en wat nog meer goed relevant is voor onze begeleider om te weten.
  • Het minimumaantal leerlingen geldt niet voor het speciaal onderwijs, u mag dus met minder kinderen komen.
  • Voeg geen klassen samen!
  • Neem bij vragen gerust contact op:

Programma in Politiek Den Haag

Breng met je leerlingen een bezoek aan de Tweede Kamer, het Binnenhof en laat hen ervaren hoe dicht de politiek eigenlijk bij ze staat.
Lees meer…

Provinciespel

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. De leerlingen richten politieke partijen op en beslissen over belangrijke vragen: wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar?
Lees meer…

Klassenbezoek @Gemeentehuis

Kom met de klas naar het gemeentehuis voor een programma van 2 uur. Leerlingen gaan met elkaar in debat alsof ze raadsleden zijn, en mogen na afloop vragen stellen aan echte raadsleden.
Lees meer…

Bezoek & gastles rechtbank

Ga met uw klas naar een politierechterzitting. Ter voorbereiding kunt een gratis gastles aanvragen. Tijdens deze gastles spelen de leerlingen (in toga) een rechtszaak na. Dit is een goede voorbereiding op het bezoek aan de rechtbank.
Lees meer…

Jongerengemeenteraad

Voor één dag vervullen de jongeren de rol van gemeenteraadslid en gaan op het gemeentehuis aan het werk om concrete plannen te bedenken die in de gemeente uitgevoerd kunnen worden.
Lees meer…

Democratiespel

Dit rollenspel wordt alleen uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. Leerlingen ervaren hoe verschillende bestuurslagen samenwerken en met elkaar te maken hebben. Hoe ziet de taakverdeling tussen het Rijk, provincies en gemeenten eruit? Een gemeenteraadslid of Statenlid legt uit hoe het in de praktijk werkt.
Lees meer over het Democratiespel in Overijssel of in Gelderland.

Gastles in de klas

Deze gastlessen worden alleen uitgevoerd in Gelderland en Overijssel.
Veel leerlingen weten niet goed wat het verschil is tussen wat de provincie doet en wat onder verantwoordelijkheid van de gemeente valt. In de gastles wordt dit onderscheid duidelijk.
Lees meer over de gastlessen in Overijssel of in Gelderland.

Zelf doen op school:

Scholierenverkiezingen

In verkiezingstijd organiseert ProDemos schaduwverkiezingen onder scholieren. Meer informatie is te vinden op de website scholierenverkiezingen.nl. Daar staan ook tips voor hoe je zelf verkiezingen op school kunt organiseren.
Lees meer…

Lesmateriaal

In onze Zoekmachine voor lesmateriaal vindt u werkvormen met het thema dat u wilt behandelen op het niveau van uw klas of groep. U kunt de werkvormen filteren op categorie, onderwerp, type werkvorm en niveau.

Tip: kijk ook bij ‘Materiaal voor in de klas‘ voor het voortgezet onderwijs.