Huis voor democratie en rechtsstaat

Voor docenten in Overijssel

De provincie Overijssel heeft samen met ProDemos een structureel aanbod ontwikkeld om jongeren op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de provinciale politiek: met een gastles in de klas of een democratiespel op het Provinciehuis of op het gemeentehuis. De programma’s zijn opgebouwd uit interactieve werkvormen en worden op maat uitgevoerd voor de onderwijsniveaus (v)mbo en havo/vwo, zodat het  programma gegarandeerd aansluit bij de belevingswereld van uw leerlingen.

Gastles in de klas

Onder begeleiding van ProDemos verzorgen een Statenlid en een raadslid de les in de klas. Het verschil tussen de provincie en de gemeente is voor jongeren vaak lastig, maar door beide politici tegelijkertijd te ontvangen wordt het verschil zichtbaar. Aan het einde van de les weten leerlingen het verschil tussen gemeente en provincie, ze weten wat de rol is van een volksvertegenwoordiger en hoe een politiek besluit genomen wordt.

Praktische gegevens

Een gastles duurt één uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Een ‘Gastles provincie Overijssel’ is te reserveren via ons online planningssysteem.

Democratiespel in de Statenzaal of de Raadzaal

Onder begeleiding van ProDemos en met behulp van een ‘echte’ politicus kruipen leerlingen tijdens het Democratiespel in de huid van een Statenlid of raadslid. Aan de hand van een actuele casus wordt een vergadering nagespeeld. Leerlingen worden ingedeeld in fracties en gaan met elkaar in debat.

Praktische gegevens

Het programma duurt twee uur en is te boeken als ochtend- of middagprogramma. Het vindt plaats in het Provinciehuis of het gemeentehuis. De begeleiding is in handen van ProDemos. Wel verwachten we dat de docent bij het programma aanwezig is. Het programma is gratis. Het Democratiespel op het gemeentehuis is te reserveren via ons online planningssysteem. Een Democratiespel op het provinciehuis is te reserveren direct bij de provincie.

Jong Overijssel doet mee

De gastles in de klas en Democratiespel maken onderdeel uit van het provincieprogramma Overijssel doet mee. Het is een succesvol programma van de provincie Overijssel en is opgezet om jongeren bij de democratie te betrekken.

Reacties van scholieren in Overijssel op het Democratiespel

“Supercool om een beetje te begrijpen hoe het werkt”

“Ik vond het zo grappig dat iedereen ook echt meedeed.”

“Voor we hier kwamen leek het me maar duf, maar het was echt heel leuk!”

“Hoe word ik nou zelf Statenlid dan?”

Bekijk nog meer reacties in  Jij & Overijssel (p. 25)

Bezoek ook Den Haag!

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ en heeft inmiddels ruim twintig jaar ervaring met het betrekken van jongeren bij de politiek. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat mensen zelf kunnen doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Je bent ook van harte welkom met uw leerlingen voor een van onze andere activiteiten in Den Haag.

Neem voor meer informatie contact op met Jelmer van der Zee.