Huis voor democratie en rechtsstaat

Bezoek in Den Haag ook

Den Haag ademt historie en zit vol musea en andere leuke hotspots voor scholieren en studenten. Als u met uw klas een bezoek brengt aan de Hofstad, is het zeker de moeite waard om naast ProDemos ook bij deze musea of organisaties langs te gaan.

Humanity House: maak van je leerling een wereldburger!

Humanity House maakt thema’s als rampen, conflicten en vluchtelingen invoelbaar en bespreekbaar, zodat iedereen zich bewust wordt van de keuzes die je kunt maken als het gaat om vrede en veiligheid in de wereld. Het educatieaanbod helpt wereldburgerschap een plek te geven in het Nederlandse onderwijs. Door de ervaring die Humanity House meegeeft, kunnen leerlingen zich beter verplaatsen in het leven van vluchtelingen en daarover een mening vormen.

Humanity House betrekt de dagelijkse actualiteit zoals de oorlog in Syrië, de tyfoon in de Filipijnen en de uitbraak van ebola in haar lesprogramma’s om leerlingen te motiveren bewust te zijn van de wereld om hen heen.

De ervaringsreis
 • Kosten: €165,- per groep (max. 30 leerlingen per groep).
 • Duur: 90 minuten
Humanity Game
 • Kosten: €125,- per groep (max. 30 leerlingen per groep).
 • Duur: 60 minuten

Informatie en boekingen: 070 – 310 00 50 / reserveren@humanityhouse.org

Bekijk de website

Haags Historisch Museum

HHM2 kleinDen Haag kent vele gezichten: de Hofstad , het regeringscentrum , de internationale stad van Vrede en Recht, Beatstad, de stad van ADO en de Haagse ooievaar. Het museum weerspiegelt al deze facetten in zijn tentoonstellingen en in de vaste presentatie.

Op interactieve wijze wordt er kennis gemaakt met de geschiedenis en ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen.
Speciale wensen? Neem contact met ons op voor lessen op maat.

Bekijk de website

Museum de Gevangenpoort

GP klein 2Bezoek met uw leerlingen Museum de Gevangenpoort en stap in de geschiedenis van misdaad en straf. Bevindt je in de gajolen (oude cellen), de pijnkelder en andere bijzondere ruimtes in ons historische gebouw. Volg de rondleiding in Museum de Gevangenpoort (max. 25 leerlingen) of loop mee met één van onze stadswandelingen (max. 20 leerlingen) en bezoek de plekken waar de geschiedenis zich afspeelde.

Een spannende rondleiding door het cellencomplex van Museum de Gevangenpoort.

 • Kosten: €5,25 per leerling. Max. 2 begeleiders per 25 leerlingen
 • Duur: 1 uur
 • Telefoonnummer: 070-3460861
 • E-mail: info@gevangenpoort.nl

Bekijk de website

Combiticket rond de Hofvijver

Met een combinatiebezoek aan het Haags Historisch Museum, een stadswandeling rond de Hofvijver en een bezoek aan Museum de Gevangenpoort krijgen uw leerlingen een goed beeld van de historie van de stad. Een leuke start voor een dagje Den Haag met uw klas!

Bekijk de website

Nationaal Archief

NA

Het Nationaal Archief is de schatkamer van het Nederlandse verleden en heeft een rijke collectie van bijna 125 kilometer documenten, 15 miljoen foto’s en 300.000 kaarten en tekeningen.

Bezoek met uw leerlingen het Nationaal Archief en ontdek het geboortebewijs van onze democratie en alle andere originele documenten die ten grondslag liggen aan onze democratie, zoals de allereerste grondwet uit 1814.

Rondleidingen

Neem met uw leerlingen een uniek kijkje achter de schermen bij het Nationaal Archief en boek een van de rondleidingen Staten-Generaal, VOC, Tweede Wereldoorlog, Kaarten of Fotografie.

 • Kosten: € 3,- per leerling, begeleiders gratis
 • Duur: Rondleidingen 60  min
 • Duur: Lesprogramma 90 min
 • Informatie en boekingen: educatie@nationaalarchief.nl

Tijdelijke Tentoonstelling 

 • 24 februari 2017: tentoonstelling “De wereld van de VOC”Naast het doorlopende reguliere lesaanbod voor basis- en voortgezet onderwijs, biedt het Nationaal Archief vanaf 24 februari 2017 lesprogramma’s rond de tentoonstelling De wereld van de VOC.

Bekijk de website

Bezoek met je schoolklas Den Haag, stad van Vrede en Recht

Flyer Bezoek met je schoolklas Den HaagDen Haag is het politiek centrum van Nederland en het wordt gezien als de wereldhoofdstad van vrede en recht. Naast de Nederlandse regering en ambassades zijn er ook vele internationale instanties gevestigd.
Het Vredespaleis, ProDemos, Humanity House, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland en het Informatiebureau van het Europees Parlement hebben de handen ineen geslagen en bieden middels deze brochure meer informatie over hun programma´s voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten. Zo kun jij als leraar een mooi bezoek aan Den Haag samenstellen en goed geïnformeerd op stap gaan met je leerlingen!

Bekijk de folder Bezoek met je schoolklas Den Haag, stad van Vrede en Recht.