Huis voor democratie en rechtsstaat

Arrondissement Zeeland-West-Brabant

ProDemos biedt scholen binnen het arrondissement Zeeland-West-Brabant drie mogelijkheden om het onderwerp rechtspraak met hun klassen te behandelen:

  1. Een gratis gastles op school en een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
  2. Een gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
  3. Een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant, zonder gastles op school.

1. Een gratis gastles op school en een bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

De gastles laat de leerlingen met verschillende werkvormen beleven hoe het strafrecht in Nederland werkt. In het onderdeel strafthermometer geven leerlingen via hun smartphone hun visie over een casus over ‘sexting’. De casus is gebaseerd op een echte zaak en is opgesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie. De casus wordt in een video toegelicht door een officier van justitie.  Daarnaast spelen de leerlingen een strafrechtszaak over uitgaansgeweld na.  De gastles duurt 1,5 uur. De gastles wordt gegeven door gastdocenten met juridische kennis.

Spelregels gastles

 • De gastles neemt 1,5 uur in beslag.
 • Waar mogelijk plant u de gastlessen op één dag.
 • U plant de lessen aansluitend, zodat voor de gastdocent zo min mogelijk (wacht)tijd verloren gaat.
 • De gastlessen zijn gratis.
 • De gastdocent neemt na uw aanmelding contact met u op en bespreekt met u de opzet en de organisatie van de gastles. De gastles kan vanwege de reistijd van de gastdocent niet plaatsvinden vóór 09:00 uur.
 • Minimaal 12 en maximaal 30 leerlingen per les (Let op dit is anders bij het bezoek aan de rechtbank).
 • De gastlessen worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. U kunt voor een gastles dus geen groepen van verschillende niveaus samenvoegen.
 • U kunt een gastles tot veertien dagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleren kan alleen per mail aan gastlesrechtspraak@prodemos.nl
 • Annuleert u een gastles binnen deze termijn van veertien dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij u in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €250,- per gastles.

Vraag een gratis gastles en bezoek aan de rechtbank hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

2. Een gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Vraag een gratis gastles op school hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

3. Alleen een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Let op: bent u geen docent op mbo, hbo of een middelbare school en u wilt de rechtbank bezoeken kijk dan op de website van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

U kunt de beschikbare zittingen van de rechtbank Zeeland-West-Brabant hier bekijken.

Indien u een van de locaties van de rechtbank Zeeland-West-Brabant met een schoolklas wilt bezoeken vraagt u dit aan via het reserveringssysteem. U moet daarvoor inloggen.

Onderaan de pagina vindt een overzicht van de beschikbare zittingen.

Spelregels bezoek rechtbank Zeeland-West-Brabant

 • Om een snelle doorgang te kunnen garanderen bij de veiligheidscontrole, verzoeken wij u vriendelijk grote tassen, rugzakken, koffers en dergelijke niet mee te brengen bij uw bezoek aan de rechtbank. Flesjes parfum en deodorant zijn ook niet toegestaan.
 • De maximale grootte voor de locatie Middelburg is 15 leerlingen. Voor de andere locaties is de maximale groepsgrootte 25 leerlingen per zitting. Er moet altijd een docent van de school mee. ProDemos kan geen uitzonderingen bieden over de groepsgrootte.
 • U vraagt het bezoek via ProDemos aan, maar u gaat zelfstandig met de groep naar de rechtbank. Er komt geen begeleider van ProDemos of de rechtbank mee.
 • ProDemos vraagt namens de school een groepsbezoek aan de rechtbank aan. ProDemos is afhankelijk van de beschikbaarheid van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
 • De rechtbankbezoeken vinden doorgaans plaats in de ochtend (09:00h). Meldt u met de groep uiterlijk een half uur voor aanvang van de zitting.
 • Een legitimatiebewijs is verplicht.
 • De school is verantwoordelijk om de huisregels van de rechtbank Zeeland-West-Brabant in acht te nemen.
 • Het kan voorkomen dat bij de zittingen de verdachte niet komt opdagen, de rechter besluit dat er geen publiek aanwezig mag zijn of dat de gehele zitting vervalt. Er is dan geen vervangend programma.
 • Routebeschrijvingen van de locatie van de rechtbank Zeeland-West-Brabant vindt u hier.

Vraag een bezoek aan de rechtbank Zeeland-West-Brabant hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

Staat uw gewenste datum nog niet in het schema, houd de website dan goed in de gaten. Het schema wordt, zodra het bekend is gepubliceerd.