Huis voor democratie en rechtsstaat

Arrondissement Noord-Holland

Bericht van de rechtbank Noord-Holland:
Tot en met eind december 2020 is het niet mogelijk om een groepsbezoek te reserveren. Vanwege het coronavirus proberen wij uit voorzorg het aantal bezoekers in onze rechtbank te beperken.
Gastlessen op school kunnen wel worden aangevraagd. 

ProDemos biedt scholen binnen het arrondissement Noord Holland drie mogelijkheden om het onderwerp rechtspraak met hun klassen te behandelen:

 1. Een gratis gastles op school en een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Noord Holland.
 2. Een gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Noord Holland.
 3. Een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Noord Holland, zonder gastles op school.
1. Een gratis gastles op school en een bezoek aan de rechtbank Noord Holland.

De gastles laat de leerlingen met verschillende werkvormen beleven hoe het strafrecht in Nederland werkt. In het onderdeel strafthermometer geven leerlingen via hun smartphone hun visie over een casus over ‘sexting’. De casus is gebaseerd op een echte zaak en is opgesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie. De casus wordt in een video toegelicht door een officier van justitie.  Daarnaast spelen de leerlingen een strafrechtszaak over uitgaansgeweld na.  De gastles duurt 1,5 uur. De gastles wordt gegeven door gastdocenten met juridische kennis.

Spelregels gastles

 • De gastles neemt 1,5 uur in beslag.
 • Waar mogelijk plant u de gastlessen op één dag.
 • U plant de lessen aansluitend, zodat voor de gastdocent zo min mogelijk (wacht)tijd verloren gaat.
 • De gastlessen zijn gratis.
 • De gastdocent neemt na uw aanmelding contact met u op en bespreekt met u de opzet en de organisatie van de gastles. De gastles kan vanwege de reistijd van de gastdocent niet plaatsvinden vóór 09:00 uur.
 • Minimaal 12 en maximaal 30 leerlingen per les (Let op dit is anders bij het bezoek aan de rechtbank).
 • De gastlessen worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. U kunt voor een gastles dus geen groepen van verschillende niveaus samenvoegen.
 • U kunt een gastles tot veertien dagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleren kan alleen per mail aan gastlesrechtspraak@prodemos.nl
 • Annuleert u een gastles binnen deze termijn van veertien dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij u in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €250,- per gastles.

Vraag een gratis gastles en bezoek aan de rechtbank hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

2. Een gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Noord Holland.

Vraag een gratis gastles op school hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

3. Alleen een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Noord Holland.

Let op: bent u geen docent op mbo, hbo of een middelbare school en u wilt de  rechtbank bezoeken kijk dan op de website van de rechtbank Noord Holland.

U kunt de beschikbare zittingen van de rechtbank Noord Holland onderaan de pagina bekijken.

Indien u de rechtbank Noord Holland met een schoolklas wilt bezoeken vraagt u dit aan via het reserveringssysteem. U moet daarvoor inloggen. Eenmaal ingelogd kunt u de beschikbare zittingen in een dropdownmenu direct boeken.

Spelregels bezoek rechtbank Noord Holland

 • U vraagt het bezoek via ProDemos aan, maar u gaat zelfstandig met de groep naar de rechtbank. Er komt geen begeleider van ProDemos of de rechtbank mee.
 • ProDemos vraagt namens de school een groepsbezoek aan de rechtbank aan. ProDemos is afhankelijk van de beschikbaarheid van de rechtbank Noord Holland.
 • Op de rechtbank is de maximale groepsgrootte 15, 20 of 30 leerlingen per zitting. Bij de aanvraag staat het maximum aantal leerlingen per zitting vermeld.ProDemos kan geen uitzonderingen bieden over de groepsgrootte.
 • Als uw groep te groot is voor één zittingszaal en er zijn meerdere zittingen tegelijkertijd (ook zichtbaar in het schema), dan kunt u de groep splitsen (bijvoorbeeld 2 x 20 leerlingen). Per groep één docent.
 • Zorg dat de leerlingen zo weinig mogelijk meenemen: rugzakken en attributen zoals passer, geodriehoek, spuitbus etc. kunnen de beveiligingsprocedure vertragen.
 • In Alkmaar is het de bedoeling dat de leerlingen hun spullen in kluisjes doen. Daar hebben ze een muntje van € 0,50 voor nodig (die ze na afloop terugkrijgen).
 • U wordt een kwartier voor aanvang verwacht, zodat u tijd heeft om door de beveiliging te gaan
 • Een legitimatiebewijs is verplicht.
 • De school is verantwoordelijk om de huisregels van de rechtbank Noord Holland in acht te nemen.
 • Het kan voorkomen dat bij de zittingen de verdachte niet komt opdagen, de rechter besluit dat er geen publiek aanwezig mag zijn of dat de gehele zitting vervalt. Er is dan geen vervangend programma.
 • Routebeschrijvingen van de locatie van de rechtbank Noord Holland  vindt u hier. Let op: de rechtbank Haarlem heeft 2 locaties. Voor het rechtbankbezoek moet u bij locatie Appelaar zijn: Simon de Vrieshof 1, 2019 HA Haarlem.

Vraag een bezoek aan de rechtbank Noord Holland hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

Staat uw gewenste datum nog niet in het schema, houd de website dan goed in de gaten. Het schema wordt, zodra het bekend is gepubliceerd.