Huis voor democratie en rechtsstaat

Arrondissement Den Haag

ProDemos biedt scholen binnen het arrondissement Den Haag drie mogelijkheden om het onderwerp rechtspraak met hun klassen te behandelen:

 1. Een gratis gastles op school en een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Den Haag.
 2. Een gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Den Haag.
 3. Een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Den Haag, zonder gastles op school.

Bent u docent op een basisschool? Dan raden wij u de mogelijkheid aan om hier een gastles van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel aan te vragen

1. Een gratis gastles op school en een bezoek aan de rechtbank Den Haag.

De gastles bestaat uit activerende onderdelen. In het onderdeel ‘Hoe lossen we dit op?’ bespreken we de verschillende manieren die we in Nederland hebben om conflicten op te lossen. Daarnaast spelen de leerlingen met toga’s een echte rechtszaak na. Tot slot doen we het onderdeel ‘Hoger of lager?’ waarin de leerlingen in gesprek gaan over de strafmaat. De gastles duurt 1,5 uur. De gastles wordt gegeven door gastdocenten met juridische kennis. In de gastles is rekening gehouden met de eindtermen van maatschappijleer. In de gastles krijgen de leerlingen informatieve boekjes (volgorde rechtszaak) die goed te gebruiken zijn bij het bezoek aan de rechtbank.

Spelregels gastles

 • De gastles neemt 1,5 uur in beslag.
 • Waar mogelijk plant u de gastlessen op één dag.
 • U plant de lessen aansluitend, zodat voor de gastdocent zo min mogelijk (wacht)tijd verloren gaat.
 • De gastlessen zijn gratis.
 • De gastdocent neemt na uw aanmelding contact met u op en bespreekt met u de opzet en de organisatie van de gastles. De gastles kan vanwege de reistijd van de gastdocent niet plaatsvinden vóór 09:00 uur.
 • Minimaal 12 en maximaal 30 leerlingen per les (Let op dit is anders bij het bezoek aan de rechtbank).
 • De gastlessen worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. U kunt voor een gastles dus geen groepen van verschillende niveaus samenvoegen.
 • U kunt een gastles tot veertien dagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleren kan alleen per mail aan gastlesrechtspraak@prodemos.nl
 • Annuleert u een gastles binnen deze termijn van veertien dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij u in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €250,- per gastles.

Vraag een gratis gastles en bezoek aan de rechtbank hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

 

2. Een gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Den Haag.

Vraag een gratis gastles op school hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

 

3. Alleen een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Den Haag.

Let op: bent u geen docent op mbo, hbo of een middelbare school en u wilt de  rechtbank bezoeken kijk dan op de website van de rechtbank Den Haag.

Onderaan de pagina vindt u een overzicht van de beschikbare zittingen.

Indien u de rechtbank Den Haag met een schoolklas wilt bezoeken vraagt u dit aan via het reserveringssysteem. U moet daarvoor inloggen. Eenmaal ingelogd kunt u de beschikbare zittingen in een dropdownmenu direct boeken.

Spelregels bezoek rechtbank Den Haag

 • U vraagt het bezoek via ProDemos aan, maar u gaat zelfstandig met de groep naar de rechtbank. Er komt geen begeleider van ProDemos of de rechtbank mee.
 • ProDemos vraagt namens de school een groepsbezoek aan de rechtbank aan. ProDemos is afhankelijk van de beschikbaarheid van de rechtbank Den Haag.
 • De maximale grootte voor een groep is 20 leerlingen per zitting. Er moet altijd een docent van de school mee. ProDemos kan geen uitzonderingen bieden over de groepsgrootte.
 • Er is ruimte voor een groepsbezoek in de ochtend (10:00h) en in de middag (14:00h).
 • Zorg dat de leerlingen zo weinig mogelijk meenemen: attributen zoals passers, geodriehoek, spuitbussen etc. kunnen de beveiligingsprocedure vertragen.
 • Een legitimatiebewijs is verplicht.
 • De school is verantwoordelijk om de huisregels van de rechtbank Den Haag in acht te nemen.
 • Het kan voorkomen dat bij de zittingen de verdachte niet komt opdagen, de rechter besluit dat er geen publiek aanwezig mag zijn of dat de gehele zitting vervalt. Er is dan geen vervangend programma.
 • Routebeschrijvingen van de locatie van de rechtbank Den Haag  vindt u hier.

Vraag een bezoek aan de rechtbank Den Haag hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

Staat uw gewenste datum nog niet in het schema, houd de website dan goed in de gaten. Het schema wordt, zodra het bekend is gepubliceerd.

Overzicht van de beschikbare politierechterzittingen.