Huis voor democratie en rechtsstaat

Bezoek in Den Haag ook

Den Haag ademt historie en zit vol musea en andere leuke hotspots voor scholieren en studenten. Als je met je klas een bezoek brengt aan de Hofstad, is het zeker de moeite waard om naast ProDemos ook bij deze musea of organisaties langs te gaan.

Haags Historisch Museum

HHM2 kleinDen Haag kent vele gezichten: de Hofstad , het regeringscentrum , de internationale stad van Vrede en Recht, Beatstad, de stad van ADO en de Haagse ooievaar. Het museum weerspiegelt al deze facetten in zijn tentoonstellingen en in de vaste presentatie.

Op interactieve wijze wordt er kennis gemaakt met de geschiedenis en ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen.
Speciale wensen? Neem contact met het Haags Historisch Museum op voor lessen op maat.

Bekijk de website

Museum de Gevangenpoort

GP klein 2Bezoek met je leerlingen Museum de Gevangenpoort en stap in de geschiedenis van misdaad en straf. Bekijk de gajolen (oude cellen), de pijnkelder en andere bijzondere ruimtes in het historische gebouw. Volg de rondleiding in Museum de Gevangenpoort (max. 25 leerlingen) of loop mee met één van de stadswandelingen (max. 20 leerlingen) en bezoek de plekken waar de geschiedenis zich afspeelde.

 • Kosten: € 7,- per leerling. Max. 2 begeleiders per 25 leerlingen
 • Duur: 1 uur
 • Telefoonnummer: 070-3460861
 • E-mail: info@gevangenpoort.nl

Bekijk de website

Combiticket rond de Hofvijver

Met een combinatiebezoek aan het Haags Historisch Museum, een stadswandeling rond de Hofvijver en een bezoek aan Museum de Gevangenpoort krijgen je leerlingen een goed beeld van de historie van de stad. Een leuke start voor een dagje Den Haag met je klas!

Bekijk de website

Nationaal Archief

NA

Het Nationaal Archief is de schatkamer van het Nederlandse verleden en heeft een rijke collectie van bijna 125 kilometer documenten, 15 miljoen foto’s en 300.000 kaarten en tekeningen.

Bezoek met je leerlingen het Nationaal Archief en ontdek het geboortebewijs van onze democratie en alle andere originele documenten die ten grondslag liggen aan onze democratie, zoals de allereerste grondwet uit 1814.

 • Kosten: € 3,- per leerling, begeleiders gratis
 • Duur: Rondleidingen 60  min
 • Duur: Lesprogramma 90 min
 • Informatie en boekingen: educatie@nationaalarchief.nl

Bekijk de website

Bezoek met je schoolklas Den Haag, stad van Vrede en Recht

Den Haag is het politiek centrum van Nederland en het wordt gezien als de wereldhoofdstad van vrede en recht. Naast de Nederlandse regering en ambassades zijn er ook vele internationale instanties gevestigd, zoals:

Ook zij hebben programma´s voor basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en mbo-studenten. Zo kun jij als leraar een mooi bezoek aan Den Haag samenstellen en goed geïnformeerd op stap gaan met je leerlingen!

Beeld en Geluid Den Haag

Je leerlingen zijn veelvraten als het om mediaconsumptie gaat. De ontwikkelingen op het gebied van media hebben grote gevolgen voor onze manier van denken en handelen, maar zijn erg complex. Bij Beeld en Geluid Den Haag kan je klas op ontdekkingstocht naar de betekenis van persvrijheid en de werking van media en journalistiek. In het museum onderzoeken de leerlingen welke rol media spelen in de democratie en hoe deze kunnen bijdragen aan een open en vrije samenleving.

 • niveaus: po, vo en hoger onderwijs
 • duur: gemiddeld twee uur
 • kosten: €250,00 voor een klas van 25 leerlingen

Bekijk de website