Huis voor democratie en rechtsstaat

Voor docenten in Noord-Holland

Grootebroek, 13-3-2019. De Commissaris van de Koning geeft een gastles over de provincie. Foto: Johannes Abeling

ProDemos heeft samen met de provincie Noord-Holland een structureel aanbod ontwikkeld om jongeren op een laagdrempelige wijze kennis te laten maken met de provinciale politiek. De programma’s zijn gratis te boeken:

  1. Gastles Belastingbazen in de klas
  2. Provinciespel in het Provinciehuis

Het mooiste is wanneer u een gastles combineert met het Provinciespel.

De programma’s zijn opgebouwd uit interactieve werkvormen en worden uitgevoerd voor mbo’s en het voortgezet onderwijs. Het programma sluit mooi aan bij de belevingswereld van de leerlingen of studenten.

1. Gastles in de klas

Medewerkers van de provincie verzorgen zelf interactieve gastlessen in de klas met attractieve werkvormen. Met korte filmpjes en een online tool leren ze hoe de politiek werkt. Met elkaar bepalen de leerlingen het provinciebeleid en stellen ze vast hoe groot de rol van de provincie op verschillende onderwerpen moet zijn. Moeten we geld vrij maken voor duurzame energie, wat doen we met het klimaat, waar bouwen we woningen en moet de bus ook ’s nachts rijden? De gastles is afzonderlijk te boeken, maar is ook een geweldige voorbereiding op het Provinciespel.

Praktische gegevens
De gastles Belastingbazen is aan te vragen via de provincie Noord-Holland: baasvannoordholland@noord-holland.nl 


2. Provinciespel in het provinciehuis

Waar kunnen uw studenten beter zien en beleven wat de provinciale politiek inhoudt, dan op het provinciehuis zelf? Door met eigen ogen te zien welke mensen de beslissingen nemen en waar ze dat doen, wordt het onderdeel van hun eigen wereld.

Tijdens het Provinciespel ligt midden in de Statenzaal een grote provincieplattegrond, met daarop enkele grote plaatsen en wegen. Wat voor voorzieningen moeten er komen, en waar? Daar beslissen de studenten over, middels de door hun zelf opgerichte politieke partijen. Hierbij ervaren de studenten dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Ook leren ze globaal over welke onderwerpen het provinciale bestuur gaat. Tot slot kunnen de studenten vragen stellen aan echte Statenleden (indien aanwezig) en er op die manier achter komen of de vergaderingen in het echt ook zo verlopen. Tip: bekijk het filmpje onderaan deze pagina!

Praktische gegevens
Het programma duurt twee uur en is te boeken als ochtend- of middagprogramma. Het vindt plaats in het Provinciehuis. De begeleiding is in handen van ProDemos. Wel verwachten we dat de docent bij het programma aanwezig is. Het programma is gratis. Het Provinciespel is te reserveren via ons online planningssysteem.


Neem voor meer informatie contact op met  Matthijs van Tuijl of met Geneviève Arends (arendsg@noord-holland.nl).