Huis voor democratie en rechtsstaat

Verkiezingsfestival

Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos speciaal voor het mbo Verkiezingsfestivals in aanloop naar verschillende verkiezingen. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. ProDemos en NJR vinden het belangrijk deze groep jonge mensen bewust te maken van de invloed die zij kunnen uitoefenen en hen te enthousiasmeren voor politiek en verkiezingen.

Praktische zaken

Er kan steeds maximaal één festival op een dag plaatsvinden. Maximaal 10 scholen kunnen meedoen.

Het Verkiezingsfestival duurt een hele dag en alle activiteiten van een festival vinden plaats op één schoollocatie. Voorafgaand aan de festivaldag stemmen ProDemos en NJR met de scholen alle activiteiten goed met elkaar af. De materialen worden een dag van tevoren geleverd. ProDemos en NJR zullen zelf zorgen dat alles opgebouwd wordt. Wij vragen de school om alle materialen ’s ochtends vroeg klaar te zetten op de plek van het festivalterrein. Aan de Verkiezingsfestivals zijn geen kosten verbonden, met uitzondering van de activiteiten die door de school aanvullend worden georganiseerd.  

ProDemos en NJR bieden een basisprogramma. Dat is al heel leuk en waardevol, maar als de school aanvullende activiteiten organiseert heeft het festival nog meer impact. Denk aan de horecaopleiding die ‘verkiezingstaartjes’ maakt, de opleiding media die over de dag vlogt en blogt, een dj, posters en versieringsmateriaal enzovoort.