Huis voor democratie en rechtsstaat

Verkiezingsfestival

Samen met de Nationale Jeugdraad (NJR) organiseert ProDemos speciaal voor het mbo Verkiezingsfestivals in aanloop naar verschillende verkiezingen. Het doel is mbo-studenten te informeren over de verkiezingen en hen te motiveren om te gaan stemmen. Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer gebruikmaken van hun stemrecht. ProDemos en NJR vinden het belangrijk deze groep jonge mensen bewust te maken van de invloed die zij kunnen uitoefenen en hen te enthousiasmeren voor politiek en verkiezingen.

De gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en in het kader daarvan organiseren we ook dit schooljaar weer Verkiezingsfestivals. Tijdens het festival worden er een hele dag verschillende activiteiten aangeboden op school: een workshop over invloed uitoefenen, vraaggesprekken met politici en laagdrempelige en feestelijke activiteiten in de kantine of de aula.

De workshop heeft als thema ‘zelf invloed uitoefenen’ en duurt 50 minuten. Deze workshop wordt op de festivaldag 16 keer aangeboden en er kan steeds een klas aan meedoen. Het vraaggesprek met een kandidaat-raadslid wordt vier keer georganiseerd en daarvoor kunnen per keer steeds twee klassen zich inschrijven. Ook dit gesprek duurt ongeveer 50 minuten. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten in de kantine (of een andere centrale plek in de school) waar in rondes van een uur steeds meerdere klassen aan de slag kunnen met laagdrempelige en informatieve werkvormen. De dag wordt afgesloten met een groot debat waar 5 – 10 klassen zich voor kunnen inschrijven.  

Praktische zaken

De festivals worden georganiseerd in de periode 21 februari – 16 maart en er kan steeds maximaal één festival op een dag plaatsvinden. Maximaal 10 scholen kunnen meedoen.

Het Verkiezingsfestival duurt een hele dag en alle activiteiten van een festival vinden plaats op één schoollocatie. Voorafgaand aan de festivaldag stemmen ProDemos en NJR met de scholen alle activiteiten goed met elkaar af. De materialen worden een dag van tevoren geleverd. ProDemos en NJR zullen zelf zorgen dat alles opgebouwd wordt. Wij vragen de school om alle materialen ’s ochtends vroeg klaar te zetten op de plek van het festivalterrein. Aan de Verkiezingsfestivals zijn geen kosten verbonden, met uitzondering van de activiteiten die door de school aanvullend worden georganiseerd.  

ProDemos en NJR bieden een basisprogramma. Dat is al heel leuk en waardevol, maar als de school aanvullende activiteiten organiseert heeft het festival nog meer impact. Denk aan de horecaopleiding die ‘verkiezingstaartjes’ maakt, de opleiding media die over de dag vlogt en blogt, een dj, posters en versieringsmateriaal enzovoort.

Aanmelden is niet langer mogelijk