Huis voor democratie en rechtsstaat

Arrondissement Midden-Nederland

Bericht van de rechtbank Midden-Nederland:

Tot en met december 2020 is het niet mogelijk om bij ons een groepsbezoek te reserveren. Vanwege het coronavirus proberen wij uit voorzorg het aantal bezoekers in onze rechtbank te beperken.

ProDemos biedt scholen binnen het arrondissement Midden-Nederland drie mogelijkheden om het onderwerp rechtspraak met hun klassen te behandelen:

 1. Gratis gastles op school + zelfstandig bezoek aan de rechtbank Midden-Nederland
 2. Gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Midden-Nederland
 3. Zelfstandig bezoek aan de rechtbank Midden-Nederland, zonder gastles op school

1. Gratis gastles op school + bezoek aan de rechtbank Midden-Nederland

De gastles laat de studenten met verschillende werkvormen beleven hoe het strafrecht in Nederland werkt. In het onderdeel strafthermometer geven studenten via hun smartphone hun visie over een casus over ‘sexting’. De casus is gebaseerd op een echte zaak en is opgesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie. De casus wordt in een video toegelicht door een officier van justitie.  Daarnaast spelen de studenten een strafrechtszaak over uitgaansgeweld na.  De gastles duurt 1,5 uur.

Spelregels gastles

 • De gastles neemt 1,5 uur in beslag.
 • Waar mogelijk plant u de gastlessen op één dag.
 • U plant de lessen aansluitend, zodat voor de gastdocent zo min mogelijk (wacht)tijd verloren gaat.
 • De gastlessen zijn gratis.
 • De gastdocent neemt na uw aanmelding contact met u op en bespreekt met u de opzet en de organisatie van de gastles. De gastles kan vanwege de reistijd van de gastdocent niet plaatsvinden vóór 09:00 uur.
 • Minimaal 12 en maximaal 30 leerlingen per les (Let op dit is anders bij het bezoek aan de rechtbank).
 • De gastlessen worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. U kunt voor een gastles dus geen groepen van verschillende niveaus samenvoegen.
 • U kunt een gastles tot veertien dagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleren kan alleen per mail aan gastlesrechtspraak@prodemos.nl
 • Annuleert u een gastles binnen deze termijn van veertien dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij u in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €250,- per gastles.

Vraag een gratis gastles en bezoek aan de rechtbank hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

2. Gratis gastles op school, zonder bezoek aan de rechtbank Midden-Nederland

Vraag een gratis gastles op school hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

3. Alleen een zelfstandig bezoek aan de rechtbank Midden-Nederland

Let op: bent u geen docent op het mbo, hbo of een middelbare school? En wilt u met een groep een zitting bijwonen. Stuur dan een mail naar de rechtbank Midden-Nederland: midden-nederland@rechtspraak.nl. Ook voor deze groepen gelden onderstaande spelregels.

Indien u de rechtbank Midden Nederland met een schoolklas wilt bezoeken vraagt u dit aan via het reserveringssysteem. U moet daarvoor inloggen. Eenmaal ingelogd kunt u de beschikbare zittingen in een dropdownmenu direct boeken.

Spelregels bezoek rechtbank Midden Nederland

 • U vraagt het bezoek via ProDemos aan, maar u gaat zelfstandig met de groep naar de rechtbank. Er komt geen begeleider van ProDemos of de rechtbank mee.
 • ProDemos vraagt namens de school een groepsbezoek aan de rechtbank aan. ProDemos is afhankelijk van de beschikbaarheid van de rechtbank Midden Nederland.
 • Op de rechtbank is de maximale groepsgrootte 20 leerlingen per zitting. Bij de aanvraag staat het maximum aantal leerlingen per zitting vermeld.
 • Als uw groep te groot is voor één zittingszaal en er zijn meerdere zittingen tegelijkertijd (ook zichtbaar in het schema), dan kunt u de groep splitsen (bijvoorbeeld 2 x 20 leerlingen). Per groep één docent.
 • Zorg dat de leerlingen zo weinig mogelijk meenemen: rugzakken en attributen zoals passer, geodriehoek, spuitbus etc. kunnen de beveiligingsprocedure vertragen.
 • U wordt minimaal een kwartier voor aanvang verwacht, zodat u tijd heeft om door de beveiliging te gaan
 • Een legitimatiebewijs is verplicht.
 • De school is verantwoordelijk om de huisregels van de rechtbank Midden Nederland in acht te nemen.
 • Het kan voorkomen dat bij de zittingen de verdachte niet komt opdagen, de rechter besluit dat er geen publiek aanwezig mag zijn of dat de gehele zitting vervalt. Er is dan geen vervangend programma.
 • Routebeschrijvingen van de locatie van de rechtbank Midden Nederland vindt u hier.

Vraag een bezoek aan de rechtbank Midden Nederland hier aan.

Wilt u als docent meer informatie, neem dan contact op via gastlesrechtspraak@prodemos.nl.