Huis voor democratie en rechtsstaat

Arrondissement Gelderland

ProDemos en de rechtbank Gelderland werken samen bij de voorlichting van schoolklassen. Er zijn twee voorlichtingsprogramma’s:

 1. Voorlichtingsprogramma op de locatie Arnhem (dinsdag en vrijdag)
 2. Voorlichtingsprogramma op de locatie Zutphen (dinsdag)


Wilt u alleen een bezoek aan de rechtbank reserveren? Klik dan hier.

Voorlichtingsprogramma op de locatie in Arnhem

In Arnhem kunnen schoolklassen op de dinsdagochtend en -middag en vrijdagochtend en -middag een educatief programma te volgen. Het ochtendprogramma duurt van 09:00 uur tot 12:00 uur. Het middagprogramma duurt van 13:00 uur tot 16:00 uur. De maximale grootte van de groep is 25 personen voor Arnhem. De voorlichting laat de studenten met verschillende werkvormen beleven hoe het strafrecht in Nederland werkt. In het onderdeel strafthermometer geven studenten via hun smartphone hun visie over een casus over ‘sexting’. De casus is gebaseerd op een echte zaak en is opgesteld in samenwerking met het Openbaar Ministerie. De casus wordt in een video toegelicht door een officier van justitie.  Daarnaast spelen de studenten een strafrechtszaak over uitgaansgeweld na.  De gastles duurt 1,5 uur.  Na afloop bespreekt de gastdocent de politierechterzitting met de groep na.

 1. U kunt tot uiterlijk 3 weken van te voren het voorlichtingsprogramma aanvragen.
 2. Lees van te voren de spelregels van het voorlichtingsprogramma.

Vraag het voorlichtingsprogramma hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

Voorlichtingsprogramma op de locatie in Zutphen

In Zutphen kunnen schoolklassen op de dinsdagochtend het programma volgen. Het ochtendprogramma duurt van 09:00 uur tot 12:00 uur. De maximale grootte van de groep in Zutphen is 20 personen. Het programma bestaat uit een gastles waarbij een rechtszaak wordt nagespeeld en het aansluitend bijwonen van een politierechterzitting. De gastles wordt gegeven door gastdocenten met juridische kennis. In de gastles is rekening gehouden met de eindtermen van maatschappijleer. Na de voorlichting bezoekt de groep een politierechterzitting. Bij een politierechterzitting wordt er meestal direct uitspraak gedaan. ProDemos heeft handzame boekjes ontwikkeld die de leerlingen kunnen gebruiken tijdens het bijwonen van een zitting. Na afloop bespreekt de gastdocent de politierechterzitting met de groep na.

 1. U kunt tot uiterlijk 3 weken van te voren het voorlichtingsprogramma aanvragen.
 2. Lees van te voren de spelregels van het voorlichtingsprogramma.

Vraag het voorlichtingsprogramma hier aan.

Hiervoor moet u inloggen. Indien u nog geen account heeft, kunt u deze heel makkelijk aanmaken.

Spelregels voorlichtingsprogramma

 • Een legitimatiebewijs is verplicht.
 • Zorg dat de leerlingen zo min mogelijk rugzakken meenemen. Ook andere attributen zoals passers kunnen de beveiligingsprocedure vertragen. Een legitimatiebewijs moet worden meegenomen. Lees altijd de huisregels van de rechtbank Gelderland door.
 • Het kan voorkomen dat bij de zittingen de verdachte niet komt opdagen, de rechter besluit dat er geen publiek aanwezig mag zijn of dat de gehele zitting vervalt. Er is dan geen vervangend programma.
 • De gastlessen worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. U kunt voor een gastles dus geen groepen van verschillende niveaus samenvoegen.
 • U kunt een gastles tot veertien dagen voor de geboekte datum kosteloos annuleren. Annuleren kan alleen per mail aan gastlesrechtspraak@prodemos.nl
 • Annuleert u een gastles binnen deze termijn van veertien dagen, dan worden de gemaakte kosten per gastles bij u in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €250,- per gastles.

De routebeschrijving naar de rechtbank Arnhem en Zutphen vindt u hier.